Trichomonas

Trichomonas is een SOA die veel voorkomt, maar die slechts bekend is bij een kleine groep mensen. De SOA wordt veroorzaakt door een parasiet, die vooral leeft in de slijmvliezen van de vagina. De Trichomonas-infectie wordt overgedragen door contact met de slijmvliezen van de geslachtsorganen, door afscheiding, voorvocht en sperma. Zowel bij vrouwen als bij mannen komt trichomonas ook in de plasbuis voor.

 

Na besmetting duurt het gemiddeld 14 (4-28) dagen voordat de SOA klachten geeft. Je kunt echter ook jarenlang met trichomonas rondlopen zonder dat je daar iets van merkt. De klachten zijn hinderlijk (veel afscheiding), maar geven niet vaak ernstige problemen. Je bent wel besmettelijk. Trichomonas is eenvoudig te behandelen. Het testen op trichomonas kan pas na vier weken nadat de trichomonas besmetting heeft plaatsgevonden. Na deze periode kan de bacterie pas worden aangetoond middels een SOA-test.

 

Trichomonas-symptomen

Er zijn verschillende trichomonas-symptomen die kunnen wijzen op een trichomonas-infectie. Vrouwen hebben vaker last van trichomonas dan mannen. Over het algemeen ervaren mannen bij deze SOA nauwelijks klachten. Het kan voorkomen dat je besmet bent met trichomonas en daar niets van merkt. Maar ook als je geen klachten hebt, kun je anderen besmetten. We raden je daarom altijd aan je te testen na onveilige seks.

 

Trichomonas-symptomen bij vrouwen

  • Vaak geen klachten
  • Ontstoken vagina en een rode geïrriteerde huid
  • Pijn bij het plassen

 

Trichomonas-symptomen bij mannen

  • Vaak geen klachten
  • Ontstoken eikel en een rode geïrriteerde huid
  • Pijn bij het plassen
  • Plasbuisontsteking en afscheiding uit de plasbuis

 

Behandeling van trichomonas

De beste manier om SOA’s te voorkomen is door veilig te vrijen. Dit is bij trichomonas niet anders. Als je denkt dat je met trichomonas bent besmet, doe dan om zeker te zijn een trichomonas-test. Het is ook mogelijk een Trichomonas zelftest te doen. Trichomonas kan met antibiotica goed worden behandeld. Vergeet niet dat je na een trichomonas-behandeling opnieuw besmet kunt raken.

Trichomonas leidt slechts zelden tot ernstige complicaties. Wel kan trichomonas problemen veroorzaken bij een zwangerschap. De SOA kan namelijk zorgen voor vroeggeboorte of een te laag geboortegewicht.