Syfilis

Syfilis is een ernstige SOA die wordt veroorzaakt door een bacterie. Syfilis is ook wel bekend onder de naam lues en komt vooral voor bij mannen die seks hebben met mannen. In eerste instantie veroorzaakt syfilis zweertjes in de penis, anus, vagina of zelfs in de mond. Onbehandelde syfilis zorgt ervoor dat de SOA zich via de bloedbaan door het hele lichaam verspreidt. Syfilis kan tot zeer ernstige gezondheidsproblemen leiden.

 

Na besmetting duurt het gemiddeld 3 weken voordat de SOA klachten geeft. Als syfilis niet behandeld wordt komt de ziekte in de sluimer periode. In deze periode merk je niks van de ziekte, maar zit de bacterie nog steeds in je lichaam. In deze periode ben je ook nog steeds besmettelijk voor anderen. Doe een syfilis-test niet eerder dan na 6 weken vanaf het moment van mogelijke besmetting; eerder kunnen wij het niet vinden in je bloed.

 

Bij zweertjes in of op de geslachtsdelen, anus of mond (afhankelijk van de manier waarop je hebt gevreeën) kun je direct op syfilis testen door een uitstrijk te maken van de zweer (denk hierbij ook aan herpes). Dit onderzoek kun je niet laten doen via deze website, omdat een goede beoordeling van de zeer noodzakelijk is. Ga hiervoor naar je huisarts.

 

Syfilis-symptomen

Onbehandelde syfilis ontwikkelt zich in drie stadia. Elk stadium kenmerkt zich door specifieke syfilis-symptomen. Het verraderlijke van syfilis is dat je de symptomen van de eerste twee stadia vaak niet eens opmerkt. Zonder dat je het weet kun je dus in het derde stadium belanden, met alle gevolgen van dien.

Symptomen die passen bij syfilis:

  • Zweertjes in of op de geslachtsdelen, anus of mond
  • Vlekjes op de huid
  • Opgezette lymfeklieren
  • Griep
  • Haaruitval
  • Oogklachten

 

Gevolgen van syfilis

Als syfilis niet behandeld wordt, kun je na twee tot dertig jaar het derde stadium bereiken. In dit stadium zijn allerlei organen aangetast, waaronder de hersenen, het hart, het ruggenmerg en de botten.

 

Behandeling van syfilis

In een vroeg stadium is syfilis goed te behandelen met antibiotica. Na de syfilis-behandeling volgt gedurende twee jaar nog regelmatig bloedonderzoek, om te controleren of de SOA echt weg is. Pas als bloedonderzoek aantoont dat de infectie weg is, kun je anderen niet meer besmetten.

 

Syfilis voorkomen

Syfilis wordt veroorzaakt door de bacterie Treponema pallidum. De bacterie nestelt zich in het slijmvlies en veroorzaakt daar een infectie. Veilige seks en het gebruik van een condoom tijdens de seks kan het risico op syfilis sterk verminderen. Toch biedt het geen totale bescherming tegen Syfilis. Als er op je lippen of mond een syfiliszweer zit kan syfilis ook met zoenen worden overgedragen. Vanuit het slijmvlies komen de bacteriën uiteindelijk in je bloed en verspreiden zich dan naar andere organen. Heb je onveilige seks gehad? Maak je je zorgen dat je misschien syfilis hebt? Neem het zekere voor het onzekere, doe onze testwijzer en laat je testen op SOA’s.


Maak je je zorgen dat je misschien syfilis hebt? Neem het zekere voor het onzekere en doe een syfilis-test.