Mycoplasma

Mycoplasma genitalium wordt via seksueel contact over gedragen. Het is dus een SOA. Rond de 1% van de mannen en 3% van de vrouwen dragen deze bacterie bij zich. Het grootste deel van de mannen en vrouwen ondervindt van dit dragen van deze Mycoplasma geen enkele hinder. Bij sommige mannen echter raakt hun plasbuis ontstoken. Bij een enkeling overigens niet alleen de plasbuis maar ook de prostaat. Bij vrouwen is het allemaal minder duidelijk.

 

Hoe ontdek je Mycoplasma genitalium?

Het detecteren van Mycoplasma genitalium is lastig. De kans dat je het aan je sexpartner overdraagt is ongeveer gelijk aan die van Chlamydia. De klachten lijken ook erg op die van een Chlamydia infectie. Echter je moet het heel anders behandelen. Door middel van een SOA-test kan je vaststellen of je de infectie daadwerkelijk hebt opgelopen.

 

Mycoplasma bij mannen: symptomen

Er wordt verondersteld dat 1% van de mannen Mycoplasma genitalium bij zich draagt. De meesten van hen hebben geen klachten. Echter bij een aantal van hen raakt de plasbuis en/of de protstaat ontstoken. Het niet behandelen leidt in tot wel 40% van hen tot aanhouden van de infectie. De volgende symptomen kunnen zich voordoen:

 

  • Een branderig gevoel bij het plassen. Waterige afscheiding bij plassen (uretritis)

 

  • Prostatitis (een abnormale plasdrang, vaak 's nachts moeten plassen, pijn, irritatie of een branderig gevoel bij het plassen, pijn tussen de anus en de balzak, pijn laag in de rug en pijn bij de zaadlozing

 

 

Mycoplasma bij vrouwen: symptomen

De veronderstelling is dat 3% van de vrouwen Mycoplasma genitalium bij zich draagt. Veruit de meesten van hen hebben geen klachten. Symptomen die op een infectie kunnen wijzen kunnen de volgende zijn:

 

  • een andere afscheiding dan normaal

 

  • een branderig gevoel bij het plassen

 

  • buikpijn of pijn tijdens het vrijen

 

  • bloedverlies na vrijen

 

 

De mogelijke gevolgen van een  Mycoplasma infectie

Mycoplasma kan een aantal gevolgen voor mannen met zich meebrengen wanneer de infectie niet wordt behandeld. Bij vrouwen is dit verband veel minder duidelijk. Bij niet behandelen van de plasbuisinfectie kan er bij mannen een bijbal-en/of prostaatinfectie ontstaan. Bij vrouwen kan het mogelijk leiden tot een ontsteking van het kleine bekken.

 

Wanneer testen?

Om hier iets over te zeggen moet je de incubatieperiode kennen. Dit is de periode die tussen besmet worden en het kunnen vinden van de bacterie zit. Voor Mycoplasma is dit twee weken.

Bij mannen kan er het beste op urine getest worden (net als bij Chlamydia en gonorroe). Bij vrouwen kan het beste een vagina-uitstrijk afgenomen worden (net als voor Chlamydia en Gonorroe).


Geadviseerd wordt om alleen te testen als je klachten hebt en wanneer duidelijk is dat je geen Chlamydia en/of Gonorroe hebt.

 

Behandeling van Mycoplasma

Azitromycine is normaal gesproken het antibioticum waarmee Mycoplasma genitalium behandeld wordt. Sommige mensen zijn resistent voor dit antibioticum. Wij doen daarom eigenlijk twee testen. De eerste test is om te kijken of je Mycoplasma bij je draagt, de tweede test is om te kijken of je resistent bent voor azitromycine. Mocht je positief getest worden op Mycoplasma, dan kun je de uitslag m.b.t. de resistentie meenemen naar je huisarts zodat hij je goed kan behandelen.