HIV

HIV is een virus dat, door de chronische ontsteking die het veroorzaakt, het afweersysteem van je lichaam aantast. Het virus wordt vooral via sperma en bloed overgedragen. Na het moment van besmetting duurt het 2 tot 4 weken voordat de eerste symptomen zich aandienen. Let op: ook zonder klachten kun je het virus op een ander overdragen!

 

Vermoed je dat je geïnfecteerd bent met HIV, laat je dan testen. HIV kan na 6 weken vanaf het moment van mogelijke besmetting betrouwbaar in een HIV-test worden aangetoond.

 

Een HIV-infectie kan niet worden genezen, maar kan wel met HIV-remmers worden afgeremd om zo erger ziek worden te voorkomen. Als HIV niet wordt behandeld, kan dat leiden tot de dodelijk ziekte AIDS. Gelukkig wordt bijna alle HIV in Nederland behandeld en het in Nederland bijna niet meer voor.

 

Tip: Kijk ook op www.soaaids.nl voor uitgebreide informatie over HIV.

 

HIV-symptomen

De meeste mensen krijgen binnen enkele dagen tot weken na de besmetting te maken met de eerste HIV-symptomen die kunnen wijzen op HIV. Die klachten gaan vanzelf over. Dan kan het jaren duren voordat je AIDS ontwikkelt. Tijdens deze periode ben je wel besmettelijk.

 

Gevolgen van HIV

Als een HIV-infectie niet wordt behandeld, kan dat uiteindelijk leiden tot de dodelijke ziekte AIDS.

 

Behandeling van HIV

Een HIV-infectie is niet te genezen. Wel kan HIV-behandeling met HIV-remmers ervoor zorgen dat je niet ziek wordt. Zo wordt ontwikkeling van AIDS bij behandelde mensen voorkomen.


Heb je reden om je zorgen te maken dat je besmet bent met HIV, dan is het van belang zo snel mogelijk een HIV-test, of een zelftest te doen.