Herpes

Herpes is een SOA die wordt veroorzaakt door een virus. Het virus heeft twee varianten. Koortsuitslag (koortslip) wordt veroorzaakt door type 1. Zowel type 1 als 2 veroorzaken beide herpes genitalis, een infectie van de slijmvliezen en huid in en rond de geslachtsdelen. De informatie op deze site heeft betrekking op herpes genitalis. Veilige seks kan geen 100% bescherming bieden. Wel verkleint het hebben van veilige seks de kans dat je Herpes oploopt.

 

Herpes genitalis komt over het algemeen meer voor bij vrouwen dan bij mannen. Na besmetting duurt het ongeveer 7 tot 10 dagen voordat je klachten krijgt. Een aanval gaat meestal vanzelf weer over. Behandeling kan wel helpen de klachten te verminderen.

 

Herpes-symptomen

Of en hoeveel klachten je ondervindt als je besmet bent met herpes, is per persoon verschillend. De meeste mensen merken er niets van. Wel zijn er voor mannen en vrouwen een aantal herpes-symptomen die op het virus kunnen wijzen. Klik hier voor een overzicht van de symptomen van herpes.

 

Gevolgen van herpes

Als je eenmaal met het virus (beide types) bent besmet, draag je het virus je hele leven bij je en kun je anderen ermee besmetten. Je bent het meest besmettelijk als je blaasjes hebt. De blaasjes gaan wel weer weg, maar keren vaak terug. Koorts, ultraviolet licht, menstruatie en extreme stress zijn bekende factoren die her-activatie van herpes veroorzaken. Je wordt dan weer besmettelijk. De eerste aanval van het virus is vaak het meest heftig. Meestal genezen de blaasjes zonder dat je er ziek van wordt.

Voor volwassenen zijn de symptomen vervelend en kunnen soms hevig zijn, maar zijn verder kortdurend en volwassenen houden er verder geen blijvende schade aan over. Bij pasgeborenen kan het virus wel erg gevaarlijk zijn. Ben je zwanger en heb je last van één of meerdere herpes-symptomen? Vertel dit dan aan een verloskundige of arts!

 

Behandeling van herpes

Een herpes-behandeling is meestal niet nodig. Na drie of vier weken gaat het vanzelf weer over. Wel kan je huisarts medicijnen voorschrijven die het virus afremmen en de aanval verkorten. Veilige seks biedt geen volledige bescherming tegen herpes, maar verkleint wel de kans op besmetting. Daarom adviseren wij altijd veilig te vrijen. Zo voorkom je ook de kans om anderen SOA’s op te lopen. Om herpes te voorkomen is het van belang om direct contact met de blaasjes te vermijden. Als je denkt dat je met herpes bent besmet, doe dan een herpes-test. Een herpes-test is alleen zinvol als je blaasjes hebt. Vermijd rechtstreeks contact zoals zoenen en seksueel contact tot alle symptomen zijn verdwenen.