Hepatitis B

Hepatitis B is een virus dat levercelontsteking veroorzaakt. Je kunt besmet raken via bloed (door wondjes bij vaginale of anale pentratie), maar je kunt het virus ook oplopen via andere lichaamsvochten waarin het via de slijmvliezen wordt uitgescheiden. Via de bloedbaan bereikt het virus de lever, waar het een ontsteking veroorzaakt.

 

Ben je besmet maar heb je nog geen klachten? Ook dan ben je besmettelijk en kun je het virus overdragen. Hepatitis B kan na 6 weken vanaf het moment van besmetting betrouwbaar in een hepatitis B-test worden aangetoond.

 

Hepatitis B-symptomen

Gemiddeld 6 à 7 weken na de besmetting treden de eerste hepatitis B-symptomen op. Bij sommigen verloopt hepatitis B zonder verschijnselen. Na een aantal weken tot maanden nemen de klachten meestal af of zijn ze verdwenen. Vermoeidheidsklachten kunnen langer blijven bestaan.

 

Gevolgen van hepatitis B

In de meeste gevallen verdwijnt het virus vanzelf en herstelt de lever van de ontsteking. Soms wordt de ziekte chronisch en kan dan leiden tot levercirrose en leverkanker.

 

Behandeling van hepatitis B

Omdat hepatitis B binnen een half jaar meestal vanzelf overgaat, is een medische hepatitis B-behandeling niet nodig. Heb je hepatitis B, dan is het erg belangrijk rust te nemen en gezond te eten.


Doe een hepatitis B-test als je besmet zou kunnen zijn met hepatitis B. Alleen een test geeft zekerheid of je geïnfecteerd bent of niet.