Gonorroe

Gonorroe is een zeer besmettelijke SOA die zowel bij vrouwen als bij mannen voorkomt. Bij mannen wordt deze SOA ook wel een ‘druiper’ genoemd. Gonorroe wordt veroorzaakt door de bacterie gonokok die zich nestelt in de slijmvliezen van de vagina, penis, anus, keel en/of ogen. Vooral geslachtsgemeenschap en pijpen vormen een risico op het overdragen van gonorroe. De incubatietijd van besmetting tot klachten kunnen van persoon tot persoon verschillend zijn. Gonorroe symptomen kunnen namelijk al na een aantal dagen opspelen, maar duurt gemiddeld 7 dagen. Let op! In deze incubatieperiode is de SOA wel overdraagbaar!

 

Gonorroe symptomen vrouw

Gonorroe geeft bij vrouwen vaak minder klachten dan bij mannen. Daardoor kan het zo zijn dat je ongemerkt rondloopt met de SOA en je zonder dat je het weet ook anderen weer kunt besmetten. De gonorroe-symptomen ie zich na verloop van tijd kunnen ontwikkelen zijn bij vrouwen:

 

 • Een pijnlijke en/of branderig gevoel tijdens het plassen
 • Jeuk en branderig gevoel aan de vagina
 • Verhoogde vaginale afscheiding, met onaangename geur
 • Bloedingen tussen menstruaties door
 • Anale jeuk en/of pijn of pijn tijdens het poepen (bij anale besmetting)
 • Zere keel (bij orale besmetting)

 

Gonorroe symptomen man

Opvallend is dat bij mannen de gonorroe-symptomen meestal duidelijker zijn. De symptomen die bij mannen voorkomen zijn:

 

 • Een pijnlijke en/of branderig gevoel tijdens het plassen
 • Een pusachtige afscheiding uit de plasbuis (vandaar de naam druiper)
 • Pijnlijke en/of gezwollen testikels
 • Anale jeuk en/of pijn of pijn tijdens het poepen (bij anale besmetting)
 • Zere keel (bij orale besmetting)

 

Gevolgen van gonorroe

Onbehandelde gonorroe kan bij vrouwen via de baarmoeder een ontsteking van de eileiders veroorzaken. Die ontsteking kan zich uitbreiden naar de buikholte. Als de eileiderontsteking niet of te laat wordt behandeld, kan dat leiden tot onvruchtbaarheid of een buitenbaarmoederlijke zwangerschap. Ook tijdens de zwangerschap kun je gonorroe bij de geboorte overdragen aan je baby. Dat risico kan worden voorkomen door de SOA tijdens de zwangerschap goed te behandelen. Gonorroe kan bij mannen via de zaadleiders bijbal- en prostaatontsteking veroorzaken. Een gevolg van gonorroe bij zowel mannen als vrouwen is de kans op een ontsteking van het rectum of de mondholte.

 

Heb je onveilig gevreeën en maak je je zorgen? Neem geen enkel risico en laat je testen. Doe een gonorroe-test niet eerder dan 7 dagen na de mogelijke infectie of het onveilige contact. Pas dan is gonorroe via een test namelijk betrouwbaar vast te stellen. Gonorroe is goed te behandelen en volledig te genezen met een antibiotica-injectie. Wees je ervan bewust dat je na de gonorroe-behandeling opnieuw risico loopt op een gonorroe-infectie. Vrij daarom altijd veilig. Toch risico’s gelopen, onveilige seks gehad en bang voor een besmetting? Neem geen risico en doe een gonorroe-test.