Chlamydia

Chlamydia is in Nederland de meest voorkomende SOA. Jaarlijks worden ongeveer 60.000 mensen met chlamydia besmet. De SOA wordt veroorzaakt door de bacterie Chlamydia Trachomatis, die zich nestelt in de slijmvliezen van de plasbuis, vagina, baarmoeder, eileider, rectum, anus, ogen en mond. Hierdoor kan er een ontsteking ontstaan in de urinebuis, anus, keel of baarmoedermond. Chlamydia komt zowel bij mannen als bij vrouwen voor.

 

Omdat je het vaak niet merkt dat je chlamydia hebt, is het verstandig je te laten testen als je onveilige seks hebt gehad.  Na besmetting duurt het gemiddeld 3 weken voordat de SOA klachten geeft (let op: je bent in die periode wel besmettelijk!). Wacht drie weken na het onveilige contact voordat je een chlamydia-test gaat doen. Pas dan kan chlamydia betrouwbaar worden aangetoond. Chlamydia geeft niet altijd klachten. Hierdoor kun je jaren met de infectie rondlopen zonder dat je dat weet. Je bent wel besmettelijk en kunt ook anderen mee besmetten. Chlamydia is goed te behandelen.

 

Chlamydia-symptomen

Chlamydia kan allerlei klachten veroorzaken. Voor zowel mannen als vrouwen zijn er een aantal verschillende chlamydia-symptomen die kunnen wijzen op een chlamydia-infectie. Wanneer je onveilige seks hebt gehad en een of meerdere symptomen herkent adviseren wij zo spoedig mogelijk een chlamydia-test te doen, in overleg met je huisarts, of door middel van een anonieme zelftest die eenvoudig online te bestellen is.

 

Gevolgen van chlamydia

Bij vrouwen kan chlamydia via de baarmoederhals en de baarmoeder een ontsteking in de eileiders veroorzaken. Dit kan leiden tot onvruchtbaarheid. Ook kan deze SOA leiden tot een ontsteking in de buikholte.

 

Ben je zwanger en heb je chlamydia, dan kan je baby tijdens de bevalling besmet raken. Dit kan leiden tot oogvliesontsteking en longontsteking.

 

Onbehandelde chlamydia kan bij mannen bijbalontsteking veroorzaken. Onvruchtbaarheid als gevolg komt bij mannen zelden voor.

 

Behandeling van chlamydia

De bacterie die chlamydia veroorzaakt zit in de afscheiding uit de vagina of penis. Besmetting met chlamydia kun je daarom het beste voorkomen door veilig te vrijen en een condoom te gebruiken. Met alleen pijpen of beffen draag je chlamydia zelden over. Toch onveilige seks gehad? Laat je dan testen op SOA’s met een van de anonieme tests, of doormiddel van een chlamydia zelftest. Tot drie weken na de mogelijke besmetting kun je je op chlamydia laten testen. Chlamydia is vrij eenvoudig te verhelpen met een antibioticakuur. Tot een week na de behandeling kun je chlamydia nog steeds overdragen. Zorg dus dat je die week geen seksueel contact hebt met een partner.

 

Let op: na een chlamydia-behandeling ben je niet beschermd tegen een nieuwe chlamydia-infectie!