Soorten SOA’s

Er zijn verschillende soorten SOA’s, infectieziekten veroorzaakt door bepaalde virussen, bacteriën en een parasiet, die je door seksueel contact kunt oplopen. Heb je onbeschermd seks, dan kun je een SOA overdragen. Veilig vrijen is het enige wat je kunt doen om een SOA te voorkomen. Van alle soorten SOA’s komt chlamydia het meeste voor.

 

Tip: Op thuisarts.nl en de website van Soa Aids Nederland vind je ook veel informatie over soorten SOA's.

 

Verschillende soorten SOA's 

Bekijk hier onder de verschillende soorten SOA's 

 

Symptomen van SOA’s

Het is belangrijk om te weten dat niet alle soorten SOA’s direct klachten geven. Het kan zelfs zo zijn dat je al heel lang rondloopt met een SOA zonder dat je het in de gaten hebt! Je kunt er dan dus ook ongemerkt anderen mee besmetten.

 

Toch zijn er een aantal verschijnselen die erop kunnen wijzen dat je besmet bent met een van de verschillende soorten SOA’s. De diverse bacteriën, virussen en parasiet geven niet allemaal dezelfde symptomen. Pijn bij het plassen, afwijkende afscheiding, zweertjes in je mond, wratjes op de vagina, schaamlippen, penis of anus zijn enkele voorbeelden van SOA-symptomen.

Bekijk op deze pagina alle symptomen van verschillende soorten SOA's.

 

Gevolgen van SOA’s

Of een SOA ernstig is of niet, is per SOA verschillend. Als je er op tijd bij bent, is er voor de meeste SOA’s een goede SOA-behandeling en kan de SOA geheel genezen. Uitzonderingen zijn hepatitis B en HIV (raak je nooit meer kwijt). Voor de wel behandelbare SOA's geldt dat je als je hiervoor behandeld bent, je daarna opnieuw kunt worden besmet!

Als een SOA niet wordt behandeld, kan dat in sommige gevallen ernstige gezondheidsgevolgen met zich meebrengen. Bij vrouwen kunnen bijvoorbeeld ontstekingen in de eileiders of de eierstokken ontstaan, met onvruchtbaarheid als mogelijk gevolg. 

 

Bij mannen zijn ontstekingen aan de zaadbal of prostaat mogelijke gevolgen van een aantal soorten SOA’s.


Denk je dat je mogelijk besmet bent met een SOA? De enige manier om dat te weten te komen, is door een SOA-test te doen.

 

Weet je niet welke test je moet doen? Doe dan de SOA testwijzer