SOA zonder seks

Een SOA oplopen zonder seks te hebben gehad, ook dat is mogelijk! Het is wel van belang om te weten dat besmetting met een SOA zonder seks veel minder vaak voorkomt dan de gevallen waarin SOA’s door onveilig vrijen worden overgedragen.

 

Soorten SOA's zonder seks

Bekijk hier onder de verschillende manieren waarop je een SOA kunt oplopen:

 

 

Hoe kun je een SOA oplopen zonder seks?

In bepaalde situaties kun je een SOA doorgeven of krijgen zonder seksueel contact:

 

  • Je kunt een SOA oplopen via besmet bloed. Bijvoorbeeld bij een tatoeage die is gezet met een besmette naald, of bij een piercing die onhygiënisch is uitgevoerd. Of als je een scheermesje of (bij drugsgebruik) naalden of spuiten gebruikt van een persoon die met een SOA is besmet. Door besmet bloed kun je zonder seks geïnfecteerd raken met de SOA’s hepatitis B  en HIV.
  • Als je zwanger bent, kun je HIV, hepatitis B en syfilis overdragen op je baby. Tijdens de geboorte kan de baby besmet worden met HIV, hepatitis B, syfilis, chlamydia, gonorroe en herpes genitalis.
  • Het virus dat zorgt voor genitale wratten kun je zonder seks ook met je vingers of met een handdoek overdragen. Ook schaamluis kan zonder seks via beddengoed of handdoeken worden overgedragen.

 

Voor de zekerheid een SOA-test doen

Twijfel je of je een SOA hebt opgelopen, met of zonder seks? Kies voor zekerheid én je gezondheid en doe een SOA-test. Weet je niet welke test je moet kiezen, ga dan eerst naar de SOA-testwijzer.