SOA overdragen

Een SOA overdragen gebeurt in de meeste gevallen door onveilige seks. De manier om het overdragen of krijgen van een SOA te voorkomen, is dus om veilig te vrijen. Maak daarom gebruik van een condoom als je vaginale of anale seks hebt, en een condoom of beflapje bij orale seks. Voor tips over het gebruik van een condoom verwijzen we je naar de website van Sense.

 

Het is belangrijk dat je veilige seks hebt. Hierdoor loop je minder risico op een soa. En is de kans kleiner dat je een soa doorgeeft als je die al hebt. Soa’s kunnen zorgen voor ernstige klachten. Sommige gaan niet meer over. 

Condooms beschermen je of verkleinen de kans dat je een soa krijgt of doorgeeft. Tegen sommige soa’s kun je je vooraf laten inenten. Om hiv te voorkomen kun je medicijnen slikken die hiv remmen. Meer informatie over het voorkomen van een soa vind je op de website van Soa Aids Nederland.

 

Het je een vaste relatie of een vaste sekspartner en vrijen jullie alleen met elkaar en met niemand anders? Dan kun je beste allebei een SOA-test doen. Als er geen SOA’s worden geconstateerd, kun je onbezorgd met elkaar vrijen.

Let op: als je een SOA hebt opgelopen, dan ben je na het starten van een SOA-behandeling vaak nog een dag of een paar dagen besmettelijk. Ook ben je dan weer net zo vatbaar voor dezelfde SOA als daarvoor! Voor herpes genitalis en HIV geldt zelfs dat zodra je eenmaal besmet bent, je het virus je leven lang bij je draagt.

 

Het grootste risico op het overdragen van een SOA loop je door onbeschermd seks te hebben. Maar ook het overdragen van een SOA zonder seks is mogelijk, bijvoorbeeld via bloed van iemand die met een SOA is besmet. Daarnaast is het ook mogelijk om een SOA over te brengen door te zoenen

 

Waarmee kun je geen SOA overdragen?

SOA's zijn zeer besmettelijk, maar je kunt een SOA niet overdragen of krijgen via een hoestbui of door een beet van een insect. Ook als je gezamenlijk uit één glas of kopje drinkt of hetzelfde bestek gebruikt, krijg je geen SOA. Van een vieze wc-bril of openbaar toilet kun je ook geen SOA krijgen.