SOA orale seks

Je kunt ook een SOA oplopen met orale seks (contact tussen de mond en de geslachtsdelen). Slijmvliezen van de mond zijn ontvankelijk voor verschillende SOA-veroorzakende bacteriën en virussen die in vocht van plasbuis, vagina, sperma, etc. voorkomen. Je loopt het risico besmet te raken met een SOA bij alle vormen van onbeschermde orale seks.

 

Welke SOA’s kun je krijgen via orale seks?

Bij onbeschermd pijpen (oraal stimuleren van de penis en de eikel) loop je het risico te worden besmet met de SOA chlamydia, gonorroe, herpes genitalis of syfilis. Bij klaarkomen in de mond loop je zelfs het risico op HIV. Gebruik een condoom om het risico te verkleinen.

 

Door onveilig te beffen (orale seks waarbij de vagina en clitoris met de mond gestimuleerd worden) kun je worden geïnfecteerd met de SOA herpes genitalis, syfilis, chlamydia en gonorroe.
 
Met onbeschermd rimmen (oraal stimuleren van de anus) kunnen de SOA’s syfilis, chlamydia, gonorroe en mogelijk ook hepatitis B en HIV worden overgedragen. Door het gebruik van een beflapje kun je het risico daarop verkleinen.

 

Ben je bang een SOA te hebben opgelopen door onveilige orale seks? Wees dan verstandig en doe een SOA-test.