SOA-kenmerken

Een SOA kun je herkennen aan bepaalde SOA-kenmerken, maar je kunt ook een SOA hebben zonder dat je SOA-kenmerken herkent. Je kunt lang doorlopen met een SOA als je geen last krijgt van klachten. Een SOA is besmettelijk, dus als je geen last krijgt van klachten, kun je zonder dat je het weet anderen ermee besmetten. Wees dus altijd alert en laat een SOA-test doen als je onveilig seksueel contact hebt gehad. Zelfs als je geen SOA-kenmerken herkent, kun je een SOA-test doen om zekerheid te krijgen.

 

Veel voorkomende SOA-kenmerken

Er zijn een aantal SOA-kenmerken die veel voorkomen bij het hebben van een SOA:

 

  • Irritatie, jeuk, roodheid of pijn rond of in de geslachtsdelen of anus
  • Ongewoon bloedverlies of afwijkende afscheiding uit de vagina, penis of anus
  • Branderig gevoel of pijn bij het plassen
  • Wratten, zweertjes of blaasjes op de schaamlippen, vagina, penis, eikel of anus.

 

De SOA-kenmerken kunnen verschillen per SOA. Er zijn veel verschillende soorten SOA’s en vaak heeft een bepaalde SOA specifieke symptomen.

 

Een SOA kun je niet altijd herkennen aan bovenstaande kenmerken. Soms krijg je geen last van SOA-kenmerken bij het hebben van een SOA. Het is hierdoor erg belangrijk om alert te blijven op SOA’s. Als je onveilig seksueel contact hebt gehad, kan het dus verstandig zijn om jezelf te testen op een SOA om zekerheid te krijgen.

 

Wat te doen bij het herkennen van SOA-kenmerken?

Bij het herkennen van SOA-kenmerken is het verstandig om een SOA-test te doen. Je kunt daarvoor contact opnemen met je huisarts. Wil je wel een SOA-test doen maar niet naar je huisarts? Dan is het ook mogelijk om in onze webshop een SOA-zelftest te bestellen. Hiermee test je jezelf eenvoudig thuis op een SOA. De test is volledig betrouwbaar en anoniem. Wij bieden verschillende soorten testen aan voor verschillende SOA’s. Weet je nog niet welke test je nodig hebt? Gebruik dan eerst onze testwijzer.