HIV-behandeling

Ben je met HIV besmet, dan word je voor de HIV-behandeling doorverwezen naar een HIV-internist. Hij of zij stelt samen met jou het behandeltraject vast. Meestal begin je snel met het slikken van medicijnen, om verdere schade door het virus tegen te gaan.

 

Met een HIV-behandeling is HIV niet te genezen. Wel kan de virusvermenigvuldiging ermee worden afgeremd. De HIV-behandeling bestaat uit een combinatie van verschillende medicijnen die de vermenigvuldiging van het virus in het lichaam blokkeren. Vanwege die combinatie van medicijnen wordt de behandeling ook wel ‘combinatietherapie’ genoemd. Effectieve behandeling voorkomt dat HIV-positieve

patiënten AIDS krijgen.

 

Na de HIV-besmetting

Als HIV niet wordt behandeld, kan dat ernstige gevolgen hebben. Blijkt dat je HIV-positief bent, waarschuw dan je huidige en/of ex-bedpartner(s). Hoewel het geen gemakkelijke boodschap is, is het wel van groot belang. Je geeft ze daarmee de gelegenheid zich snel te laten testen en zo nodig te laten behandelen. Daarnaast help je verdere verspreiding van het virus te voorkomen.
 
Je geneest niet van HIV. Vrij daarom altijd veilig.

 

HIV kan ook worden overgedragen via besmet bloed. Gebruik je drugs en zijn er mensen die naalden of spuiten van jou opnieuw hebben gebruikt, waarschuw hen dan ook. Zij kunnen dan snel een SOA-test doen.