Herpes-behandeling

Een herpes-behandeling is alleen nodig als je klachten ondervindt. Loop je het virus dat herpes genitalis veroorzaakt voor de eerste keer op, dan zijn de blaasjes in de meeste gevallen binnen drie weken weer genezen.

 

Ben je eenmaal met het virus besmet, dan draag je het virus je leven lang met je mee, zonder dat je er iets van merkt. Een herpes-behandeling kan er niet voor zorgen dat het virus verdwijnt. Wel kun je er een aanval mee verkorten, mits je snel na het verschijnen van de klachten met de herpes-behandeling start. Let op: crèmes werken niet voor herpes genitalis!

 

Heb je herpes genitalis, informeer dan je bedpartner(s). Hij of zij kan dan snel een SOA-test doen. Vervelend is evenwel dat je ook zonder klachten herpes kunt hebben en een ander kunt besmetten.

 

Onthoud dat condoomgebruik besmetting niet altijd kan voorkomen. Je kunt het virus namelijk ook met je vingers of mond overdragen. Probeer het aanraken van de blaasjes te vermijden. Heb je ze toch aangeraakt, was dan eerst grondig je handen.

 

Ben je zwanger en heb je voor de eerste keer herpes, informeer dan je huisarts, verloskundige of gynaecoloog.

 

Na de herpes-behandeling

Na de herpes-behandeling kan het virus bij verminderde weerstand opnieuw de kop opsteken. Als je grieperig bent bijvoorbeeld, tijdens de menstruatie of als je kampt met stress. Na een tintelend gevoel verschijnen dan de blaasjes. De verschijnselen zijn niet zo erg als bij de eerste aanval. Binnen twee tot tien dagen genezen de blaasjes weer.

 

Hoewel condooms niet 100% tegen herpes genitalis beschermen, blijft veilig vrijen het belangrijkste advies.