Chlamydia-behandeling

In Nederland is chlamydia de meest voorkomende SOA. Je kunt chlamydia hebben zonder hier iets van te merken en je geeft de SOA dan ook aan andere door zonder dit te merken. Chlamydia is goed te behandelen. Een chlamydia-behandeling bestaat uit een antibioticakuur. Heb je een vaste partner, dan is het advies de kuur tegelijkertijd te volgen, omdat je de chlamydia wellicht al op je partner hebt overgebracht en je zo dus opnieuw door hem of haar kunt worden besmet. Maak de chlamydia-behandeling ook altijd af. Lukt het niet om gelijktijdig de kuur te volgen start dan in ieder geval zo snel mogelijk na elkaar.

 

Tijdens een chlamydia-behandeling en de week daarna kun je beter niet vrijen, om het risico te voorkomen dat je elkaar blijft besmetten. Als je toch wilt vrijen, gebruik dan in elk geval een condoom.

 

Heb je chlamydia, waarschuw dan in elk geval je sekspartners van het laatste half jaar. Dat is misschien best een lastige boodschap, maar zo kunnen zij snel een SOA-test doen en indien nodig ook een chlamydia-behandeling ondergaan. Bovendien verklein je daarmee de kans dat je bij hen de SOA opnieuw oploopt en wordt verdere uitbreiding van de ziekte voorkomen. Kijk je ertegen op om je (vroegere) partner te waarschuwen? Dan kun je ook de GGD vragen om dit te doen.

 

 

Na de chlamydia-behandeling

Belangrijk om te weten: na een chlamydia-behandeling kun je opnieuw met chlamydia worden besmet! Vrij dus altijd veilig om het risico zo klein mogelijk te houden. De week na de behandeling is het advies nog te wachten met seksueel contact.

 

Soms blijkt dat mensen na een half jaar toch weer chlamydia hebben. In de meeste gevallen zijn ze opnieuw besmet. Maar het komt ook voor dat de chlamydia-behandeling niet goed heeft gewerkt. Overleg daarom met je huisarts of het nodig is na de behandeling nog een test te doen. Als je zwanger bent, word je altijd drie weken na de behandeling opnieuw getest.

 

Onbehandelde chlamydia

Als chlamydia niet tijdig behandeld wordt, kan het voor meerdere klachten zorgen. Bij vrouwen kan het leiden tot infecties, wat een risico op onvruchtbaarheid of een buitenbaarmoederlijke zwangerschap vergroot. Daarnaast kan het niet behandelen van chlamydia bij vrouwen leiden tot vroeggeboorte en kan hun kind tijdens de bevalling besmet raken.

 

Ook bij mannen kan chlamydia tot infecties, of zelfs problemen met de vruchtbaarheid leiden wanneer het niet wordt behandeld.