SOA-behandeling

Een SOA-behandeling is erg belangrijk als een test uitwijst dat je een SOA hebt. Zonder behandeling kunnen SOA’s namelijk (ernstige) gevolgen voor uzelf hebben en verder verspreid worden.

 

Vaak is een SOA met antibiotica eenvoudig te genezen. Bij SOA’s die worden veroorzaakt door een virus, blijft het virus altijd in je lichaam aanwezig. Vaak kunnen de klachten wel worden bestreden en kan de virusvermenigvuldiging worden afgeremd.
 
Tijdens een SOA-behandeling is het beter geen seks te hebben, Zo voorkom je dat je de SOA op je sekspartner(s) overdraagt. Wil je toch vrijen, doe het dan in elk geval veilig en gebruik een condoom. Heb je een SOA, licht dan je sekspartner(s) in. Hij of zij kan ook een SOA-test doen en zo nodig en dan liefst gelijktijdig een SOA-behandeling ondergaan.

 

Is de uitslag van je test dus positief - je hebt de SOA waarop je bent getest - dan moet je naar een huisarts om je te laten behandelen. Certe vindt dat SOA-zorg en de behandeling van SOA's het beste kan verlopen via de eigen huisarts, maar dat hoeft niet persé. Je kunt hiervoor ook terecht bij een andere huisarts. Woon je in Friesland, Groningen of Drenthe dan vind je op de uitslagensite (www.uitslag.soatestdoen.nl) een lijst met contactgegevens van huisartsen in die regio met een SOA-spreekuur. Zij zullen je helpen met de behandeling van je SOA en mogelijk ook met die van je sekspartners.

 

Verschillende soorten SOA-behandelingen

Bekijk hieronder de soa behandeling afhankelijk van de soort SOA. 

 

SOA-behandeling na infectie met een bacterie of parasiet

Voor elke SOA bestaat een specifieke SOA-behandeling. Chlamydia, gonorroe, syfilis en trichomonas worden behandeld met antibiotica. In de meeste gevallen ben je met deze SOA-behandeling na een week weer genezen. Over het algemeen worden antibiotica alleen toegepast bij SOA’s die worden veroorzaakt door een bacterie of een parasiet.

SOA-behandeling na infectie met een virus

Een SOA-behandeling is moeilijker bij SOA’s die worden veroorzaakt door een virus, zoals herpes genitalis, hepatitis B en HIV. Een SOA-behandeling kan de klachten en het virus indien nodig wel onderdrukken, maar kan het virus niet verwijderen. Ben je geïnfecteerd met HIV of hepatitis B, dan verwijst de huisarts je door naar het ziekenhuis.