Vragen of opmerkingen?

Heb je vragen?
Hieronder staan een aantal veelgestelde vragen, misschien vind je hier een antwoord. 

Staat jouw vraag hier niet bij of heb je een opmerking of suggestie? Gebruik dan ons contactformulier of neem contact met ons op via het telefoonnummer dat je onderaan deze pagina vindt.

 

Betrouwbare informatie over SOA's en SOA-testen vind je ook op de website van Soa Aids Nederland en thuisarts.nl.

Hoe betrouwbaar zijn de SOA-testen van Certe?

Certe is een gecertificeerd laboratorium. Wij testen jouw materiaal op dezelfde manier als wanneer je naar de huisarts was gegaan en daar je materiaal had laten afnemen. Volg bij het afnemen van de urine, de uitstrijk of het bloed wel nauwkeurig de instructie!

 

Vanaf het moment van besmettting duurt het enige tijd voordat de meeste SOA's aantoonbaar zijn met een SOA-test. Dat betekent dat het pas een aantal weken na de mogelijke besmetting zin heeft om je te laten testen.Soms kan een SOA-test wel eerder, namelijk als je al verschijnselen hebt (bijvoorbeeld afwijkende afscheiding).

 

Wanneer kan ik het beste testen?

Voor een betrouwbare uitslag is het belangrijk dat we testen op het goede moment. Een SOA wordt pas na een bepaalde periode zichtbaar en kan dan dus pas getest worden (dat heet de windowfase):

SOA  Testen:
Chlamydia  3 weken na mogelijke besmetting
Gonorroe 7 dagen na mogelijke besmetting
Trichomonas               3 weken na mogelijke besmetting
Herpes alleen als er zichtbare blaasjes zijn
Syfilis 6 weken na mogelijke besmetting
HIV 6 weken na mogelijke besmetting
Hepatitis B 7 weken na mogelijke besmetting
Mycoplasma 2 weken na mogelijke besmetting

 

 

Hoe snel moet ik het afgenomen materiaal opsturen?

Voor de betrouwbaarheid van de test is het belangrijk dat wij je materiaal zo snel mogelijk na afname ontvangen. Stuur het daarom dezelfde of de volgende dag nog op.

Het is niet verstandig het doosje  op vrijdag, zaterdag of zondag in de brievenbus te doen; het blijft dan te lang  liggen. Neem het materiaal liever na het weekend af en stuur het daarna direct op.

Stuur het setje uiterlijk 3 maanden na ontvangst retour.

Hoe lang kan ik het setje ongebruikt laten liggen?

Op de buisjes met de kweekstokjes voor het maken van een uitstrijk in keel, vagina of anus en de groene buisjes voor het bloed staat een houdbaarheidsdatum. Zolang deze datum nog niet is overschreden kun je deze buisjes nog gebruiken.

 

Gebruik je de buisjes na deze datum, dan is er een verhoogd risico op een onbetrouwbare uitslag. Stuur het setje uiterlijk 3 maanden na ontvangst retour.

Ik zie af van mijn aankoop en wil het setje / de setjes die ik heb gekocht retourneren. Hoe doe ik dat?

Je hebt een bedenktermijn van 14 dagen die ingaat op de dag dat je het setje / de setjes hebt ontvangen. Meld ons binnen deze bedenktermijn (via info@soatestdoen.nl of 06 - 57 49 86 77) dat je van de aankoop afziet. Na onze bevestiging van ontvangst van jouw melding vul je het retourformulier in.

Stuur het setje met het retourformulier kosteloos naar Antwoordnummer 241, 8900 WC Leeuwarden. Binnen 14 dagen na ontvangst van je melding en de ontvangst van het door jou teruggestuurde setje storten we het door jou voor het setje betaalde bedrag terug op het rekeningnummer waar je ook mee hebt betaald.

 

Zie ook onze algemene voorwaarden.