Chlamydia-test informatie

Chlamydia is de meest voorkomende SOA in Nederland. Na besmetting duurt het ongeveer 3 weken voordat je klachten krijgt, maar chlamydia geeft niet altijd klachten. Het is daarom verstandig om een chlamydia-test te doen als je onveilig seksueel contact hebt gehad. Een chlamydia-test is een betrouwbare manier om vast te stellen of je chlamydia hebt.

 

Chlamydia-symptomen

Chlamydia wordt veroorzaakt door een bacterie die zich nestelt in de slijmvliezen van de plasbuis, vagina, baarmoeder, eileider, rectum, anus, ogen en mond. Chlamydia geeft niet altijd klachten, deze SOA kan ook zonder symptomen verlopen. Dit kan zorgen voor ernstige gevolgen. Zo kan onbehandelde chlamydia leiden tot onvruchtbaarheid. Het is daarom erg belangrijk om een chlamydia-test te doen. Bij ons kun je jezelf gemakkelijk testen op chlamydia door middel van een SOA-zelftest.

 

Hoe wordt chlamydia aangetoond?

Chlamydia kan op verschillende manieren worden aangetoond. Bij mannen is een urinetest vaak voldoende. Bij vrouwen is een vagina-uitstrijk nodig voor een chlamydia-test. Heb je anale seks gehad, dan is er een chlamydia-test op basis van een anusuitstrijk. Met een combipakket kun je jezelf op chlamydia en een of meerdere andere SOA’s testen. Als de klachten erg storend zijn, kan de chlamydia-behandeling soms zelfs al vóór de uitslag van de chlamydia-test worden gestart.

 

Je kunt bij Certe de volgende chlamydia-zelftests bestellen:

 

 

Wanneer een chlamydia-test doen?

Een chlamydia-zelftest heeft pas zin na 3 weken vanaf het moment van de mogelijke besmetting. Meestal kan de bacterie pas dan betrouwbaar in een test worden aangetoond. Als je de test te vroeg doet, kan de uitslag negatief zijn, terwijl de uitslag misschien wel positief is.

 

Heb je chlamydia, dan kun je tegelijkertijd ook andere SOA’s hebben. Ons advies is dus dat je je ook op andere SOA’s laat testen (dit geldt ook voor je partner(s)). Daarmee help je verdere verspreiding van infecties te voorkomen.

 

Chlamydia-test bestellen

In onze webshop kun je eenvoudig een chlamydia-test bestellen. Na betaling sturen we de test met brievenbuspost anoniem naar je toe. Wij berekenen geen verzendkosten. In het pakketje zit een duidelijke instructie, waarmee je stap voor stap testmateriaal kunt afnemen.