Hoe gaat een SOA-test?

Als je denkt dat je misschien een SOA hebt opgelopen, vraag je je wellicht af: hoe gaat een SOA-test in zijn werk? Een begrijpelijke vraag, vooral als je nog nooit met een SOA-test te maken hebt gehad. Het is mogelijk een SOA-test te doen via de huisarts of een SOA-zelftest te bestellen in onze webshop, waarmee je jezelf kunt testen op een SOA.

 

 

SOA-test bij de huisarts

Als je onveilige seks heb gehad of als je vermoedt met besmet bloed in aanraking te zijn geweest, kun je altijd bij je huisarts terecht. Na het stellen van een aantal vragen zal hij of zij besluiten of je een SOA-test moet doen en welke test je zou moeten doen.

 

Zelf een SOA-test doen

Als je liever niet naar de huisarts gaat, kun je ook zelf een SOA-test doen. Met onze SOA-zelftest kun je jezelf testen op een SOA. Wij bieden SOA-tests aan voor mannen en vrouwen. Onze SOA-zelftest is betrouwbaar en volledig anoniem.

 

Je kunt bij ons een SOA-test bestellen, waarna deze per post naar een door jou opgegeven adres wordt verstuurd. In het testpakket zit een instructie voor het afnemen van testmateriaal. Dit kan urine, bloed of een uitstrijk van de keel, anus of vagina zijn. Dit testmateriaal stuur je naar ons toe, zodat wij kunnen testen of je een SOA hebt.

 

Ongeveer drie werkdagen na ontvangst van jouw testmateriaal is de uitslag van de SOA-test bekend. Met de inloggegevens die je krijgt bij het testpakket kun je inloggen op www.uitslag.soatestdoen.nl. Hier kun je direct zien of je uitslag positief of negatief is.

 

Let op: het testmateriaal moet je binnen 3 maanden na ontvangst van het testpakket insturen. Na deze termijn kunnen wij je materiaal helaas niet meer in behandeling nemen. De verzendmaterialen zijn namelijk beperkt houdbaar.

 

Soorten SOA-tests

Wij bieden de volgende soorten SOA-tests aan:

 

 

Wat te doen bij een positieve SOA-test?

Is de uitslag positief, oftewel je hebt de SOA waarop je bent getest, dan moet je naar een huisarts om je te laten behandelen. Dat hoeft niet per se bij je eigen huisarts. Hiervoor kun je ook terecht bij een andere huisarts. Woon je in Friesland, Groningen of Drenthe dan vind je bij je uitslag een lijst met contactgegevens van huisartsen in die regio met een SOA-spreekuur. Zij zullen je helpen met de behandeling van je SOA en mogelijk ook met die van je sekspartners.

 

Bij de uitslag vind je een PDF-document dat je kunt printen en meenemen naar je eigen of een andere huisarts.