Syfilis-symptomen

Syfilis-symptomen zijn verschijnselen die kunnen wijzen op de SOA syfilis. Heb je syfilis-symptomen en wijst een test uit dat je inderdaad besmet bent met de syfilis-bacterie, dan is de SOA goed te behandelen, mits je er op tijd bij bent.

Syfilis-symptomen bij mannen en vrouwen

Syfilis-symptomen doen zich voor in de drie verschillende stadia van de infectie. Omdat de syfilis-symptomen in de eerste twee stadia vaak onopgemerkt blijven kun je, zonder dat je weet dat je de SOA hebt, in het ernstige derde stadium terechtkomen.

In het eerste stadium zijn de volgende syfilis-symptomen kenmerkend (twee weken tot drie maanden na de besmetting):

  • Zweertjes in of op de geslachtsdelen, anus of mond (afhankelijk van de manier waarop is gevreeën)
  • Opgezette lymfeklieren

Deze eerste syfilis-symptomen gaan vanzelf weer weg, maar de ziekte is dan nog niet uit je lichaam verdwenen. Je kunt de SOA dan nog steeds overdragen.


De volgende syfilis-symptomen kunnen in het tweede stadium voorkomen:

  • Vlekjes op de huid over het hele lichaam, vooral op de handpalmen en voetzolen
  • Koorts, spierpijn, hoofdpijn (griepachtige klachten)
  • Haaruitval, kale plekken op de hoofdhuid
  • Wratachtige plekjes bij de geslachtsorganen
  • Oogontstekingen en verminderd zicht

 

Ook deze syfilis-symptomen gaan vanzelf weer weg. Syfilis zit dan nog wel steeds in je lichaam en je bent besmettelijk. Zonder behandeling bereik je vervolgens het sluimerstadium. Dit stadium kan zonder merkbare klachten jaren duren. Na verloop van tijd kun je in het derde stadium terechtkomen.

 

In het derde stadium (vaak pas jaren later) is de infectie over het hele lichaam uitgebreid en zijn allerlei organen aangetast. Dit uit zich in de volgende syfilis-symptomen:

  • Beschadigingen aan het hart en de grote bloedvaten, het zenuwstelsel (de hersenen), het ruggemerg (en andere zenuwen) en de botten

 

Zekerheid bij syfilis-symptomen

Let op: misschien herken je een of meerdere syfilis-symptomen en ben je bang dat je bent geïnfecteerd. Wees je ervan bewust dat het herkennen van de symptomen niet per definitie betekent dat je syfilis hebt. Dezelfde verschijnselen kunnen namelijk ook optreden bij andere gezondheidsproblemen. Alleen een test geeft zekerheid. Bij ons kun je betrouwbaar en anoniem een syfilis-test of een andere SOA-test doen.

 

Wijst de test uit dat je geïnfecteerd bent met de syfilis-bacterie, maak dan direct een afspraak met je huisarts voor een syfilis-behandeling.