Syfilis SOA

Syfilis is een ernstige SOA die wordt veroorzaakt door een bacterie. Syfilis is ook wel bekend onder de naam lues en komt vooral voor bij mannen die seks hebben met mannen. In eerste instantie veroorzaakt syfilis zweertjes in de penis, anus, vagina of zelfs in de mond. Onbehandelde syfilis zorgt ervoor dat de SOA zich via de bloedbaan door het hele lichaam verspreidt en hierdoor het allerlei organen aantast.

 

Als syfilis niet behandeld wordt komt de ziekte in de sluimer periode. In deze periode merk je niks van de ziekte, maar zit de bacterie nog steeds in je lichaam. In deze periode ben je ook nog steeds besmettelijk voor anderen.

 

Syfilis-symptomen

Na besmetting duurt het gemiddeld 3 weken voordat je symptomen krijgt. Syfilis-symptomen doen zich voor in de drie verschillende stadia van de infectie. Omdat de syfilis-symptomen in de eerste twee stadia vaak onopgemerkt blijven kun je, zonder dat je weet dat je de SOA hebt, in het ernstige derde stadium terechtkomen.

In het eerste stadium zijn de volgende syfilis-symptomen kenmerkend (twee weken tot drie maanden na de besmetting):

 • Zweertjes in of op de geslachtsdelen, anus of mond (afhankelijk van de manier waarop is gevreeën)
 • Opgezette lymfeklieren

Deze eerste syfilis-symptomen gaan vanzelf weer weg, maar de ziekte is dan nog niet uit je lichaam verdwenen. Je kunt de SOA dan nog steeds overdragen.


In het tweede stadium zijn de volgende syfilis-symptomen kenmerkend: 

 • Vlekjes op de huid over het hele lichaam, vooral op de handpalmen en voetzolen
 • Koorts, spierpijn, hoofdpijn (griepachtige klachten)
 • Haaruitval, kale plekken op de hoofdhuid
 • Wratachtige plekjes bij de geslachtsorganen
 • Oogontstekingen en verminderd zicht

 

Ook deze syfilis-symptomen gaan vanzelf weer weg. Syfilis zit dan nog wel steeds in je lichaam en je bent besmettelijk. Zonder behandeling bereik je vervolgens het sluimerstadium. Dit stadium kan zonder merkbare klachten jaren duren. Na verloop van tijd kun je in het derde stadium terechtkomen.

 

In het derde stadium (vaak pas jaren later) is de infectie over het hele lichaam uitgebreid en zijn allerlei organen aangetast. Dit uit zich in de volgende syfilis-symptomen:

 • Beschadigingen aan het hart en de grote bloedvaten, het zenuwstelsel (de hersenen), het ruggemerg (en andere zenuwen) en de botten

 

Let op: Herken je een of meerdere syfilis-symptomen en ben je bang dat je bent geïnfecteerd? Doe dan een test om het zeker te weten. Het herkennen van symptomen betekent niet per definitie dat je syfilis hebt. Dit weet je alleen zeker bij een test. Bij ons kun je betrouwbaar en anoniem een syfilis-test of een andere SOA-test doen.

 

Syfilis test

Doe een syfilis-test niet eerder dan na 6 weken vanaf het moment van mogelijke besmetting; eerder kunnen wij het niet vinden in je bloed. Test je te vroeg, dan kan de uitslag een verkeerd beeld geven.

 

Heb je zweertjes in of op de geslachtsdelen, anus of mond? Dan kun je ook binnen 6 weken op syfilis testen door een uitstrijk te maken van de zweer. Dit onderzoek kunnen wij niet via een anonieme test doen, ga hiervoor naar je huisarts.

 

Hoe wordt syfilis aangetoond?

Het DNA van Treponema pallidium (de bacterie die syfilis veroorzaakt) is direct aantoonbaar door een uitstrijk te maken van de zweer. Latere vormen van syfilis zijn na 6 weken aantoonbaar in bloed. Wij bieden SOA-zelftests aan waarmee je jezelf eenvoudig kunt testen op een SOA. 

 

Onze syfilis-zelftest kun je eenvoudig via de webshop bestellen en thuis zelf uitvoeren. De test is volledig betrouwbaar en anoniem. 

We bieden een syfilis-test alleen aan in de vorm van een combipakket. Daarmee test je jezelf niet alleen op syfilis, maar ook gelijk op andere SOA’s.

Ben je er niet zeker van welke test je moet doen? Doe dan de testwijzer. 

Bestel hier een van onze syfilis-tests:

 

Hoe werkt een syfilis combitest?

De syfilis zelftesten zijn 100% anoniem en helemaal betrouwbaar. Bekijk op deze pagina alle stappen van de zelftest. 

 

Positieve uitslag?

Als de uitslag van de test positief is, adviseren wij je contact op te nemen met de huisarts om je te laten behandelen. Dit hoeft niet per se je eigen huisarts zijn. Woon je in Friesland, Groningen of Drenthe, dan vind je op de uitslagensite een lijst met contactgegevens van andere huisartsen in deze regio met een SOA-spreekuur waar je terecht kunt.

Waarschuw dan ook in elk geval je sekspartners. Dat is misschien best een lastige boodschap, maar zo kunnen zij snel een SOA-test doen en indien nodig ook een syfilis-behandeling ondergaan. 

Het hangt af van het stadium van de ziekte welke sekspartner(s) je moet informeren:

 • In het eerste stadium: sekspartner(s) van de laatste 6 maanden
 • In het tweede stadium: sekspartner(s) van de laatste 6 maanden
 • In het sluimerstadium: sekspartner(s) van de laatste 12 maanden

 

Gevolgen van syfilis

Als syfilis niet behandeld wordt, kun je na twee tot dertig jaar het derde stadium bereiken. In dit stadium zijn allerlei organen aangetast, waaronder de hersenen, het hart, het ruggenmerg en de botten.

 

Behandeling van syfilis

In een vroeg stadium is syfilis goed te behandelen met antibiotica. Meestal gebeurt dat in de vorm van injecties met penicillines. Het aantal injecties in een syfilis-behandeling is afhankelijk van het stadium waarin de SOA zich bevindt. Na de syfilis-behandeling volgt gedurende twee jaar nog regelmatig bloedonderzoek, om te controleren of de SOA echt weg is. Pas als bloedonderzoek aantoont dat de infectie weg is, kun je anderen niet meer besmetten.

 

Syfilis voorkomen

Syfilis wordt veroorzaakt door de bacterie Treponema pallidum. De bacterie nestelt zich in het slijmvlies en veroorzaakt daar een infectie. Veilige seks en het gebruik van een condoom tijdens de seks kan het risico op syfilis sterk verminderen. Toch biedt het geen totale bescherming tegen Syfilis. Als er op je lippen of mond een syfiliszweer zit kan syfilis ook met zoenen worden overgedragen. Vanuit het slijmvlies komen de bacteriën uiteindelijk in je bloed en verspreiden zich dan naar andere organen. Heb je onveilige seks gehad? Maak je je zorgen dat je misschien syfilis hebt? Neem het zekere voor het onzekere, doe onze testwijzer en laat je testen op SOA’s.