Vaginale afscheiding

Vaginale afscheiding (ook wel ‘witte vloed’ genoemd) is een natuurlijk verschijnsel dat bij iedere vrouw voorkomt. Afscheiding houdt de vagina vochtig en beschermt de vagina tegen infecties. Bovendien heeft vaginale afscheiding een reinigende werking. De hoeveelheid afscheiding is per vrouw verschillend. Factoren als de maandelijkse cyclus, seksuele opwinding en de pil kunnen de vaginale afscheiding beïnvloeden.

 

Normale vaginale afscheiding is vloeibaar, doorzichtig en witachtig. Het wordt gelig als het opdroogt. Vaak heeft afscheiding een wat zure geur, soms is afscheiding geurloos. Normale vaginale afscheiding kan geen kwaad.

 

Heb je ineens meer afscheiding dan normaal, die bovendien brokkelig is, er geelgroenig uitziet en sterk ruikt? Dat kan wijzen op bijvoorbeeld een schimmelinfectie, maar ook op een SOA. Bij een vaginale infectie heb je naast de afwijkende afscheiding vaak ook last van jeuk, irritatie of een branderig gevoel. Plassen en vrijen kan dan pijnlijk zijn.

 

Vaginale afscheiding als gevolg van een SOA

Ongewone vaginale afscheiding kan het gevolg zijn van een van de volgende SOA's:

 

Heb je last van ongewone vaginale afscheiding en denk je dat een SOA mogelijk de oorzaak is? Dan is het verstandig een SOA-test te doen. In onze webshop kun je betrouwbaar en anoniem een SOA-test bestellen.