Jeuk bij vagina

Jeuk bij de vagina is een erg vervelend verschijnsel waar veel vrouwen af en toe last van hebben. Heb je last van jeuk bij je vagina of schaamlippen, probeer dan zo weinig mogelijk te krabben. De huid in het gebied van je vagina is namelijk teer en raakt gemakkelijk beschadigd.

 

Vaak gaat jeuk bij de vagina samen met andere klachten: een geïrriteerd of branderig gevoel, gezwollen en jeukende schaamlippen, afwijkende vaginale afscheiding en irritatie of pijn bij het vrijen.

Jeuk bij je vagina kan gelukkig zelden kwaad. Vaak gaat het vanzelf ook weer over. Overmatig zeepgebruik, een allergie of het dragen van strakke broeken of strak ondergoed kan al leiden tot jeuk aan je vagina. Maar de jeuk kan ook worden veroorzaakt door een schimmel- of een bacteriële infectie. Ook kan de vagina jeuk worden veroorzaakt door een SOA. Is de jeuk bij de vagina na een paar dagen nog niet verdwenen, dan is het verstandig naar de huisarts te gaan of om een anonieme SOA-test te doen.

 

Jeuk bij vagina na oplopen van een SOA

Jeuk bij de vagina kan optreden als je een van de volgende SOA’s opgelopen hebt:

  • Trichomonas
  • Herpes 
  • Gonorroe 
  • Genitale wratten: wratten op of rond de vagina of anus
  • Schaamluis: een parasiet die zich kan verspreiden via beddengoed, handdoeken en bloot tegen elkaar aan liggen.
  • Schurft (scabiës): kleine, roodpaarse bultjes op en rond de vagina. Je kunt ze ook vinden op je pols, tussen je vingers, in je knieholten en onder je borsten. Je kunt al schurft oplopen via beddengoed of het dragen van andermans kleren.

 

Heb je last van jeuk bij je vagina na onveilige seks? Dan is het mogelijk dat de jeuk wordt veroorzaakt door een SOA. Laat je testen, dan weet je het zeker. Een SOA-test bestellen kan bij ons online en 100% anoniem.