Jeuk bij anus

Jeuk bij de anus is bijna nooit ernstig, maar kan wel zeer hinderlijk zijn. Door het branderige gevoel of de jeuk heb je de behoefte om te krabben, wat de roodheid en jeuk bij de anus juist vaak verergert. Ook ’s nachts kan jeuk bij de anus erg vervelend zijn. De jeuk beperkt zich soms tot het gebied rond de anus, maar kan zich ook verder uitbreiden.
Jeuk bij de anus komt veel voor, over het algemeen meer bij mannen dan bij vrouwen.

 

Jeuk bij de anus kan meerdere oorzaken hebben. De grootse oorzaak is huidirritatie als gevolg van restjes ontlasting die na de stoelgang rond de anus achterblijven. Andere mogelijke boosdoeners zijn overmatig zeepgebruik of het gebruik van vochtig toiletpapier.
Vaak geven aambeien of anusscheurtjes jeuk bij de anus, maar ook een SOA kan de oorzaak zijn.

 

Hoe gênant het misschien ook is, we adviseren bij klachten aan de anus altijd even naar de huisarts te gaan om de precieze oorzaak vast te laten stellen.

 

Jeuk bij anus na besmetting met een SOA

Is de jeuk bij de anus ontstaan na onveilig seksueel (met name anaal) contact? Dan zouden de klachten het gevolg kunnen zijn van een van de volgende SOA’s:

 

Heb je onveilig gevreeën en daarna last van jeuk bij de anus? Doe dan voor de zekerheid een SOA-test. Bij ons kun je online en anoniem een SOA-test bestellen.