HIV SOA

HIV is een virus dat, door de chronische ontsteking die het veroorzaakt, het afweersysteem van je lichaam aantast. Het virus wordt vooral via sperma en bloed overgedragen. Na het moment van besmetting duurt het 2 tot 4 weken voordat de eerste symptomen zich aandienen. Let op: ook zonder klachten kun je het virus op een ander overdragen!

 

Vermoed je dat je geïnfecteerd bent met HIV, laat je dan testen. HIV kan na 6 weken vanaf het moment van mogelijke besmetting betrouwbaar in een HIV-test worden aangetoond.

 

Een HIV-infectie kan niet worden genezen, maar kan wel met HIV-remmers worden afgeremd om zo erger ziek worden te voorkomen. Als HIV niet wordt behandeld, kan dat leiden tot de dodelijk ziekte AIDS. Gelukkig wordt bijna alle HIV in Nederland behandeld en het in Nederland bijna niet meer voor.

 

Tip: Kijk ook op www.soaaids.nl voor uitgebreide informatie over HIV.

 

HIV-symptomen

De meeste mensen krijgen binnen enkele dagen tot weken na de besmetting te maken met de eerste HIV-symptomen die kunnen wijzen op HIV.  De duur van deze tijd varieert echter per persoon. Eenmaal besmet kun je het virus doorgeven aan je seks-partner. Laat je daarom altijd checken na onveilige seks.

Die klachten gaan vanzelf over. Dan kan het jaren duren voordat je AIDS ontwikkelt. Tijdens deze periode ben je wel besmettelijk.

Acute HIV wordt door de meeste mensen wel opgemerkt, maar vaak niet herkend als HIV. De klachten die je dan hebt gaan weer over. Dan merk je een hele tijd niets van de besmetting totdat de afweer (weerstand), als gevolg van de HIV-infectie, flink is afgenomen. Symptomen die voorkomen bij deze afgenomen afweer worden dan zichtbaar. Dit noemen we aids (Acquired Immune Deficiency Syndrome).

 

HIV-symptomen in drie stadia

HIV veroorzaakt in verschillende stadia verschillende symptomen.

  • In het eerste stadium doen zich vaak de volgende HIV-symptomen voor: koorts, nachtzweten, vermoeidheid, hoofdpijn, spierpijn, gebrek aan eetlust en opgezette lymfeklieren. Het zijn symptomen die vaak lijken op gewone griep klachten. Andere mogelijke HIV-symptomen in dit stadium zijn vlekkige huiduitslag en slijmvlieswondjes op de geslachtsdelen, in de mond of in de slokdarm. Ook diarree, long- of leverontstekingen komen voor. Door de aanmaak van antistoffen verdwijnen de meeste van deze HIV-symptomen na een tot enkele weken.

 

  • In het tweede stadium neemt de afweer langzaam af, maar leidt het nog niet tot gemakkelijk herkenbare HIV-symptomen. De duur van dit stadium verschilt van persoon tot persoon. Gemiddeld is dit 8 tot 11 jaar, maar veel korter kan ook.

 

  • In het derde stadium daalt de afweer nog verder en krijgen mensen met HIV vaker koorts, vallen ze af, krijgen ze vaker klachten van steeds terugkerende herpesinfecties, longontstekingen, vermoeidheid, diarree en aandoeningen van het zenuwstelsel. Dit syndroom van klachten heet aids. Het HIV-virus heeft in dit stadium de afweer zo ernstig aangetast dat je ziek wordt door een infectie die een gezonde afweer normaal bestrijdt.

 

HIV voorkomen

SOA’s zijn overdraagbaar via sperma, vaginaal vocht, bloed en contact van slijmvliezen. Om HIV te voorkomen kun je zelf een aantal dingen doen. Het is belangrijk dat je veilige seks hebt. Wanneer je een vaste partner hebt doe dan samen een SOA-test. Wanneer je elkaar vertrouwt en geen seks hebt met andere partners dan kun je na het testen zonder condoom veilig seks hebben. Heb je wisselende sekspartners gebruik dan altijd een condoom. HIV kan tevens worden opgelopen bij drugsgebruik met gebruikte naalden of spuiten. Als je zeker wilt weten dat je geen HIV of een andere SOA hebt is het belangrijk om jezelf regelmatig te laten testen.

 

HIV test

Let op: heb je een of meerdere van bovenstaande HIV-symptomen? Maak je je zorgen? Wees je ervan bewust dat deze verschijnselen niet per definitie betekenen dat je inderdaad besmet bent met HIV. Zekerheid krijg je alleen door je te laten testen. Wij adviseren je HIV niet anoniem te laten testen, maar je klachten met je huisarts te bespreken. Wil je dat niet, dan kun je bij ons ook een HIV-test of een andere SOA-test doen, betrouwbaar en anoniem. Wordt in de test HIV geconstateerd? Neem dan direct contact op met je huisarts voor een HIV-behandeling. Het HIV-virus blijft namelijk altijd in je lichaam aanwezig. De SOA kan onderdrukt worden met HIV-remmers.

 

Informatie hiv test

Het doen van een hiv-test is de enige manier om zeker te weten of je wel of geen hiv hebt. Misschien vind je het spannend om een hiv-test te doen, vanwege de ernst van hiv. Maar als je inderdaad besmet bent (hiv-positief), dan kun je dat maar beter zo snel mogelijk weten. De behandeling met hiv-remmers kan dan op tijd worden gestart. Goed om te weten: in verreweg de meeste gevallen wijst een hiv-test uit dat iemand geen hiv heeft.

 

Bij ons kun je de volgende hiv-tests bestellen:

 

 

 

Met deze combinatiepaketten test je jezelf niet alleen op hiv, maar ook op een of meerdere andere soa’s. 

 

 

Wanneer een hiv-test doen?

Een hiv-test, opsporen van hiv-antigenen en antistoffen, is pas zinvol vanaf 6 weken na het moment van mogelijke besmetting. Doe een hiv-test pas na 6 weken vanaf het moment van mogelijke besmetting. Eerder een test doen heeft geen zin, hiv is namelijk pas na 6 weken vindbaar in het bloed. Heb je risico’s gelopen en onveilige seks gehad? Dan kun je voor deze zes weken een preventieve medicijnen kuur krijgen, PEP. Je slikt PEP nadat je onveilige seks gehad hebt. Met PEP kan je de kans dat je hiv-positief wordt, drastisch verkleinen. Neem voor meer informatie contact op met de dichtstbijzijnde huisarts, internist van een hiv-behandelcentrum of de GGD.

Als je bang bent besmet te zijn met hiv door onveilig seksueel contact, is het risico op andere soa’s ook aanwezig. Heb je één of meerdere hiv-symptomen na het lopen van risico’s zoals onveilige seks. Laat je dan zo spoedig mogelijk testen. Ben je bang voor hiv door zo’n onveilig contact laat je ook op andere soa’s te laten onderzoeken. Dit geldt natuurlijk ook voor je partner(s). Zo help je verdere verspreiding van eventuele infecties voorkomen.  

 

HIV-test bestellen

Een hiv-test bestellen kan eenvoudig en anoniem in onze webshop. Op de pagina test bestellen lees je hoe het bestelproces gaat. Na betaling sturen we de test met brievenbuspost anoniem in een anoniem pakketje naar je toe. Wij berekenen geen verzendkosten. In het pakketje zit een duidelijke instructie, waarmee je stap voor stap testmateriaal kunt afnemen.

 

Gevolgen van HIV

Als een HIV-infectie niet wordt behandeld, kan dat uiteindelijk leiden tot de dodelijke ziekte AIDS. Wanneer je In het derde stadium beland van HIV daalt de afweer nog verder en krijgen mensen met HIV vaker koorts, vallen ze af, krijgen ze vaker klachten van steeds terugkerende herpesinfecties, longontstekingen, vermoeidheid, diarree en aandoeningen van het zenuwstelsel. Dit syndroom van klachten heet aids. Het HIV-virus heeft in dit stadium de afweer zo ernstig aangetast dat je ziek wordt door een infectie die een gezonde afweer normaal bestrijdt.

 

Behandeling van HIV

Een HIV-infectie is niet te genezen. Wel kan HIV-behandeling met HIV-remmers ervoor zorgen dat je niet ziek wordt. Zo wordt ontwikkeling van AIDS bij behandelde mensen voorkomen.

Ben je met HIV besmet, dan word je voor de HIV-behandeling doorverwezen naar een HIV-internist. Hij of zij stelt samen met jou het behandeltraject vast. Meestal begin je snel met het slikken van medicijnen, om verdere schade door het virus tegen te gaan.

Met een HIV-behandeling is HIV niet te genezen. Wel kan de virusvermenigvuldiging ermee worden afgeremd. De HIV-behandeling bestaat uit een combinatie van verschillende medicijnen die de vermenigvuldiging van het virus in het lichaam blokkeren. Vanwege die combinatie van medicijnen wordt de behandeling ook wel ‘combinatietherapie’ genoemd. Effectieve behandeling voorkomt dat HIV-positieve patiënten AIDS krijgen.

 

Na de HIV-besmetting

Als HIV niet wordt behandeld, kan dat ernstige gevolgen hebben. Blijkt dat je HIV-positief bent, waarschuw dan je huidige en/of ex-bedpartner(s). Hoewel het geen gemakkelijke boodschap is, is het wel van groot belang. Je geeft ze daarmee de gelegenheid zich snel te laten testen en zo nodig te laten behandelen. Daarnaast help je verdere verspreiding van het virus te voorkomen. Je geneest niet van HIV. Vrij daarom altijd veilig.