HIV-symptomen

Tussen de besmetting met het virus en het aandienen van HIV-symptomen kan enige tijd zitten. De duur van deze tijd varieert echter per persoon. Eenmaal besmet kun je het virus doorgeven aan je seks-partner. Laat je daarom altijd checken na onveilige seks.

Acute HIV wordt door de meeste mensen wel opgemerkt, maar vaak niet herkend als HIV. De klachten die je dan hebt gaan weer over. Dan merk je een hele tijd niets van de besmetting totdat de afweer (weerstand), als gevolg van de HIV-infectie, flink is afgenomen. Symptomen die voorkomen bij deze afgenomen afweer worden dan zichtbaar. Dit noemen we aids (Acquired Immune Deficiency Syndrome). HIV is nog niet te genezen, maar wel goed te behandelen.

 

HIV-symptomen in drie stadia

HIV veroorzaakt in verschillende stadia verschillende symptomen.

In het eerste stadium doen zich vaak de volgende HIV-symptomen voor: koorts, nachtzweten, vermoeidheid, hoofdpijn, spierpijn, gebrek aan eetlust en opgezette lymfeklieren. Het zijn symptomen die vaak lijken op gewone griep klachten. Andere mogelijke HIV-symptomen in dit stadium zijn vlekkige huiduitslag en slijmvlieswondjes op de geslachtsdelen, in de mond of in de slokdarm. Ook diarree, long- of leverontstekingen komen voor. Door de aanmaak van antistoffen verdwijnen de meeste van deze HIV-symptomen na een tot enkele weken.

 

In het tweede stadium neemt de afweer langzaam af, maar leidt het nog niet tot gemakkelijk herkenbare HIV-symptomen. De duur van dit stadium verschilt van persoon tot persoon. Gemiddeld is dit 8 tot 11 jaar, maar veel korter kan ook.

 

In het derde stadium daalt de afweer nog verder en krijgen mensen met HIV vaker koorts, vallen ze af, krijgen ze vaker klachten van steeds terugkerende herpesinfecties, longontstekingen, vermoeidheid, diarree en aandoeningen van het zenuwstelsel. Dit syndroom van klachten heet aids. Het HIV-virus heeft in dit stadium de afweer zo ernstig aangetast dat je ziek wordt door een infectie die een gezonde afweer normaal bestrijdt.

 

Zekerheid bij HIV-symptomen

Let op: heb je een of meerdere van bovenstaande HIV-symptomen? Maak je je zorgen? Wees je ervan bewust dat deze verschijnselen niet per definitie betekenen dat je inderdaad besmet bent met HIV. Zekerheid krijg je alleen door je te laten testen. Wij adviseren je HIV niet anoniem te laten testen, maar je klachten met je huisarts te bespreken. Wil je dat niet, dan kun je bij ons ook een HIV-test of een andere SOA-test doen, betrouwbaar en anoniem. Wordt in de test HIV geconstateerd? Neem dan direct contact op met je huisarts voor een HIV-behandeling. Het HIV-virus blijft namelijk altijd in je lichaam aanwezig. De SOA kan onderdrukt worden met HIV-remmers.

 

HIV voorkomen

SOA’s zijn overdraagbaar via sperma, vaginaal vocht, bloed en contact van slijmvliezen. Om HIV te voorkomen kun je zelf een aantal dingen doen. Het is belangrijk dat je veilige seks hebt. Wanneer je een vaste partner hebt doe dan samen een SOA-test. Wanneer je elkaar vertrouwd en geen seks hebt met andere partners dan kun je na het testen zonder condoom veilig seks hebben. Heb je wisselende sekspartners gebruik dan altijd een condoom. HIV kan tevens worden opgelopen bij drugsgebruik met gebruikte naalden of spuiten. Als je zeker wilt weten dat je geen HIV of een andere SOA hebt is het belangrijk om jezelf regelmatig te laten testen.