SOA Herpes

Herpes is een SOA die wordt veroorzaakt door een virus. Het virus heeft twee varianten. Koortsuitslag (koortslip) wordt veroorzaakt door type 1. Zowel type 1 als 2 veroorzaken beide herpes genitalis, een infectie van de slijmvliezen en huid in en rond de geslachtsdelen. De informatie op deze site heeft betrekking op herpes genitalis. Veilige seks kan geen 100% bescherming bieden. Wel verkleint het hebben van veilige seks de kans dat je Herpes oploopt.

 

Herpes genitalis komt over het algemeen meer voor bij vrouwen dan bij mannen. Na besmetting duurt het ongeveer 7 tot 10 dagen voordat je klachten krijgt. Een aanval gaat meestal vanzelf weer over. Behandeling kan wel helpen de klachten te verminderen.

 

Herpes-symptomen

Of en hoeveel klachten je ondervindt als je besmet bent met herpes, is per persoon verschillend. De meeste mensen merken er niets van. Wel zijn er voor mannen en vrouwen een aantal herpes-symptomen die op het virus kunnen wijzen. Heb je herpes-symptomen en wijst een test uit dat je met het virus bent besmet, dan blijft het altijd in je lichaam aanwezig. Behandeling bestrijdt alleen je klachten van dat moment.

 

Dit zijn de mogelijke herpes-symptomen bij mannen en vrouwen:

 

Herpes symptomen Man Vrouw

Rode plekjes op de huid of slijmvliezen rondom de vagina of penis.

x x

Jeuk en/of een geïrriteerd, branderig of pijnlijk gevoel rondom de vagina of penis

x x

(Terugkerende) blaasjes of zweertjes op of rond de vagina, penis of anus

x x

Pijnlijk gevoel bij het plassen

x x

 

 

SOA test herpes

Ben je bang dat je besmet bent met het herpesvirus omdat je een of meer van bovenstaande herpes-symptomen herkent, en heb je recent onveilige seks gehad? Ook door zoenen is het mogelijk het herpesvirus over te brengen. Wees er snel bij, en laat je dan testen want de verschijnselen alleen geven geen 100% zekerheid. Bij ons kun je zelf, betrouwbaar en anoniem, een herpes-test of een andere SOA-test doen.

 

Hoe wordt herpes aangetoond?

Herpes kan op verschillende manieren worden aangetoond. Dit kan door middel van een urinetest, keeluitstrijk, anusuitstrijk of vagina-uitstrijk. Met onze SOA-zelftests kun je jezelf gemakkelijk testen op herpes.

 

Bij ons kun je de volgende herpes-tests bestellen:

 

 

Wanneer een herpes-test doen?

In de meeste gevallen zijn de blaasjes en andere klachten bij herpes genitalis eenvoudig te herkennen. Als je twijfelt, is het verstandig een herpes-test te doen. Het heeft alleen zin om een herpes-test te doen als je ook echt blaasjes hebt.

 

Heb je herpes genitalis, dan loop je ook makkelijker andere SOA’s op. Het is daarom aan te raden je ook op andere SOA’s te laten testen (dat geldt ook voor je partner(s)). Zo voorkom je dat eventuele infecties verder worden verspreid.

 

Veilige seks biedt geen volledige bescherming tegen herpes, maar verkleint wel de kans op besmetting. Daarom adviseren wij altijd veilig te vrijen. Zo voorkom je ook de kans om andere SOA’s op te lopen. Je kunt het virus ook met je vingers of mond overdragen. Probeer het aanraken van de blaasjes te vermijden. Heb je ze toch aangeraakt, was dan eerst grondig je handen. 

 

Herpes-test bestellen

Een herpes-test bestellen doe je eenvoudig in onze webshop. Na betaling sturen we de test met brievenbuspost in een anoniem pakketje naar je toe. Wij brengen geen verzendkosten in rekening. In het pakketje zit een duidelijke instructie, waarmee je stap voor stap testmateriaal kunt afnemen.

 

 

Gevolgen van herpes

Als je eenmaal met het virus (beide types) bent besmet, draag je het virus je hele leven bij je en kun je anderen ermee besmetten. Je bent het meest besmettelijk als je blaasjes hebt. De blaasjes gaan wel weer weg, maar keren vaak terug. Koorts, ultraviolet licht, menstruatie en extreme stress zijn bekende factoren die her-activatie van herpes veroorzaken. Je wordt dan weer besmettelijk. De eerste aanval van het virus is vaak het meest heftig. Meestal genezen de blaasjes zonder dat je er ziek van wordt.

 

Voor volwassenen zijn de symptomen vervelend en kunnen soms hevig zijn, maar zijn verder kortdurend en volwassenen houden er verder geen blijvende schade aan over. Bij pasgeborenen kan het virus wel erg gevaarlijk zijn.

Ben je zwanger en heb je last van één of meerdere herpes-symptomen? Vertel dit dan aan een verloskundige of arts!

 

Behandeling van herpes

Een herpes-behandeling is meestal niet nodig. Dit is alleen nodig als je klachten ondervindt. Loop je het virus dat herpes genitalis veroorzaakt voor de eerste keer op, dan zijn de blaasjes in de meeste gevallen binnen drie of vier weken weer genezen.

 

Ben je eenmaal met het virus besmet, dan draag je het virus je leven lang met je mee, zonder dat je er iets van merkt. Een herpes-behandeling kan er niet voor zorgen dat het virus verdwijnt. Wel kun je er een aanval mee verkorten, mits je snel na het verschijnen van de klachten met de herpes-behandeling start. 

Let op: crèmes werken niet voor herpes genitalis!

 

Na de herpes-behandeling

Na de herpes-behandeling kan het virus bij verminderde weerstand opnieuw de kop opsteken. Als je grieperig bent bijvoorbeeld, tijdens de menstruatie of als je kampt met stress. Na een tintelend gevoel verschijnen dan de blaasjes. De verschijnselen zijn niet zo erg als bij de eerste aanval. Binnen twee tot tien dagen genezen de blaasjes weer.