Hepatitis B SOA

Hepatitis B is een virus dat levercel ontsteking veroorzaakt. Het hepatitis B-virus bereikt via de bloedbaan de lever en veroorzaakt daar een ontsteking. Meestal verdwijnt het virus binnen een half jaar vanzelf en herstelt de lever.  Je kunt besmet raken via bloed (door wondjes bij vaginale of anale penetratie), maar je kunt het virus ook oplopen via andere lichaamsvochten waarin het via de slijmvliezen wordt uitgescheiden. Via de bloedbaan bereikt het virus de lever, waar het een ontsteking veroorzaakt.

 

Ben je besmet maar heb je nog geen klachten? Ook dan ben je besmettelijk en kun je het virus overdragen. Hepatitis B kan na 6 weken vanaf het moment van besmetting betrouwbaar in een hepatitis B-test worden aangetoond.

 

Doe de SOA testwijzer om erachter te komen welke test je moet doen.

 

Hepatitis B-symptomen 

Gemiddeld 6 à 7 weken na de besmetting treden de eerste hepatitis B-symptomen op. De meeste mensen ervaren echter geen klachten, maar kunnen het virus wel doorgeven.

Meestal verdwijnt het virus binnen een half jaar vanzelf, maar tot die tijd blijf je wel besmettelijk. Het is daarom belangrijk om een hepatitis B-test uit te voeren om zekerheid te krijgen, zodat je geen andere personen kunt besmetten. Onze hepatitis B-test is een betrouwbare en anonieme manier om te testen of je besmet bent met hepatitis B.

 

Hepatitis B-symptomen die kunnen optreden, zijn:

  • Vermoeidheid, lusteloosheid, misselijkheid
  • Koorts
  • Spier- en gewrichtspijn, gewrichtsontstekingen
  • Buikpijn
  • Huidafwijkingen
  • Geelzucht: geel oogwit, gele huid, donkere urine, soms ontkleurde ontlasting

 

Hepatitis B zonder seksueel contact

Het Hepatitis B-virus komt voor in bloed, sperma, voorvocht en vaginaal vocht. Het virus wordt vaak overgedragen bij vaginale of anale penetratie (via bloed). Je kunt ook Hepatitis B oplopen zonder seksueel contact via bloedcontact of bloedproducten. Bijvoorbeeld via wondjes of het delen van producten waar bloed op zit, zoals een scheermesje. 

Hepatitis B kan niet worden overgebracht door normaal sociaal contact, zoals knuffelen, handen geven of uit iemands glas drinken.

 

Hepatitis B-test

Let op: Maak je je zorgen omdat je een of meer van bovenstaande hepatitis B-symptomen herkent? Wees je ervan bewust dat alleen een SOA-test zekerheid geeft. Een hepatitis B-test of een andere SOA-test doen kan bij ons betrouwbaar en volledig anoniem.

 

Hoe wordt hepatitis B aangetoond?

Hepatitis B kan eenvoudig worden aangetoond door middel van een SOA-zelftest. Hiermee kun je jezelf testen op hepatitis B. Bij Certe kun je een hepatitis B-test alleen bestellen in de vorm van een combipakket. Daarmee test je jezelf niet alleen op hepatitis B, maar ook gelijk op HIV en syfilis.

 

Wanneer een hepatitis B-test doen?

Een hepatitis B-test is pas betrouwbaar na 6 weken vanaf het moment van de mogelijke besmetting. Pas dan kan het virus in een test betrouwbaar worden aangetoond. Als je te vroeg test, kan de test een onjuiste uitslag geven.

Bij het doen van een hepatitis B-test, word je ook gelijk getest op HIV en syfilis. Wellicht ben je ook besmet met andere SOA’s. Het is daarom verstandig dat je je ook op andere SOA’s laat testen (dat geldt ook voor je partner(s)). Zo help je de verdere verspreiding van eventuele infecties voorkomen.

 

Hepatitis B-test bestellen

Wil je een hepatitis B-test bestellen? Dat kan eenvoudig en anoniem in onze webshop. Na betaling sturen we de test met brievenbuspost anoniem verpakt naar je toe. Wij brengen geen verzendkosten in rekening. In het pakketje zit een duidelijke instructie, waarmee je stap voor stap testmateriaal bij jezelf kunt afnemen.

Laat de test zien dat je hepatitis B hebt opgelopen? Neem dan zo snel mogelijk contact op met je huisarts om een hepatitis B-behandeling te bespreken.

 

 

Positieve Hepatitis B uitslag?

Ben je geïnfecteerd met hepatitis B en krijg je een hepatitis B-behandeling? Informeer dan ook je sekspartner(s) van de laatste 6 maanden. Bij chronische actieve hepatitis B is het ook mogelijk dat je anderen eerder dan een half jaar geleden hebt besmet. Als je ze hebt gewaarschuwd, kunnen ook zij een SOA-test doen en zo nodig een hepatitis B-behandeling ondergaan. Door ze te informeren help je verspreiding van het virus te voorkomen.

 

Behandeling van hepatitis B

Omdat hepatitis B binnen een half jaar meestal vanzelf overgaat, is een medische hepatitis B-behandeling niet nodig. Heb je hepatitis B, dan is het erg belangrijk rust te nemen en gezond te eten. Ook de lever herstelt zich dan vanzelf. Je houdt het virus wel in je levercellen opgeslagen. Toont bloedonderzoek aan dat het virus inderdaad weg is, dan ben je niet meer besmettelijk.

Bij een chronische hepatitis B-infectie blijven je levercellen het virus produceren. Je hebt grote hoeveelheden hepatitis-B-virus in je bloed. Daarmee kun je anderen besmetten. Een behandeling van hepatitis B gebeurt niet door de huisarts, maar door een specialist verbonden aan een hepatitis-behandelcentrum.

 

Gevolgen van hepatitis B

In de meeste gevallen verdwijnt het virus vanzelf en herstelt de lever van de ontsteking. Soms wordt de ziekte chronisch en kan dan leiden tot levercirrose en leverkanker. Als de ziekte chronisch wordt, blijf je besmettelijk. Specifieke hepatitis B-medicijnen kunnen vermenigvuldiging van het virus remmen. 

 

Doe een hepatitis B-test als je besmet zou kunnen zijn met hepatitis B. Alleen een test geeft zekerheid of je geïnfecteerd bent of niet.