Gonorroe SOA

Gonorroe is een zeer besmettelijke SOA die zowel bij vrouwen als bij mannen voorkomt. Bij mannen wordt deze SOA ook wel een ‘druiper’ genoemd. Gonorroe wordt veroorzaakt door de bacterie gonokok die zich nestelt in de slijmvliezen van de vagina, penis, anus, keel en/of ogen. Vooral geslachtsgemeenschap en pijpen vormen een risico op het overdragen van gonorroe. De incubatietijd van besmetting tot klachten kunnen van persoon tot persoon verschillend zijn. Gonorroe symptomen kunnen namelijk al na een aantal dagen opspelen, maar duurt gemiddeld 7 dagen. Let op! In deze incubatieperiode is de SOA wel overdraagbaar!

Twijfel je of je Gonorroe hebt? Laat je dan direct testen.

 

Gonorroe symptomen 

Gonorroe-symptomen zijn verschijnselen die kunnen wijzen op de SOA gonorroe

Gonorroe geeft bij vrouwen vaak minder klachten dan bij mannen. Daardoor kan het zo zijn dat je ongemerkt rondloopt met de SOA en je zonder dat je het weet ook anderen weer kunt besmetten. Mannen ervaren geregeld duidelijke klachten als ze besmet zijn met gonorroe.

De volgende chlamydia symptomen kunnen erop wijzen dat je met de SOA bent besmet:

 

Symptomen gonorroe Man Vrouw

Verhoogde vaginale afscheiding, met onaangename geur

  x

Branderig of pijnlijk gevoel tijdens het plassen

x x

Bloedingen tussen twee menstruatieperiodes in

  x

Een pusachtige afscheiding uit de plasbuis (vandaar de naam druiper)

x  

Anale jeuk en/of pijn of pijn tijdens het poepen (bij anale besmetting)

x x

Zere keel (bij orale besmetting)

x x

Pijnlijke en/of gezwollen testikels

x  

Jeuk en branderig gevoel aan de vagina

  x

 

 

Gonorroe test

Herken je een of meerdere van deze gonorroe-symptomen? Je kunt er dan nog niet 100% van uitgaan dat je ook echt gonorroe hebt. Zekerheid krijg je alleen via een SOA-test. Bij ons kun je zelf een gonorroe-test of een andere SOA-test doen, betrouwbaar en geheel anoniem.

 

Om betrouwbaar aan te tonen of je gonorroe hebt of niet, heeft testen pas zin na 10 dagen vanaf de mogelijke besmetting. Gonorroe kan worden aangetoond met een urinetest of via een uitstrijk uit de vagina, plasbuis, keel of anus.

Als je besmet bent met de gonorroe-bacterie, dan ben je ook extra vatbaar voor andere SOA’s. Laat je daarom ook op andere SOA’s testen, om verdere verspreiding te voorkomen. Uiteraard geldt dat ook voor je partner(s).

 

Bij ons kun je de volgende gonorroe-tests bestellen:

 

 

 

Hoe werkt een Gonorroe zelftest? 

In onze webshop kun je eenvoudig een gonorroe-test bestellen. Na betaling sturen we de test anoniem verstuurd met brievenbuspost naar je toe. Wij brengen geen verzendkosten in rekening. In het pakketje zit een duidelijke instructie, waarmee je stap voor stap testmateriaal kunt afnemen.

 

 

 

Positieve uitslag?

Als de uitslag van de test positief is, adviseren wij je contact op te nemen met de huisarts om je te laten behandelen. Dit hoeft niet per se je eigen huisarts zijn. Woon je in Friesland, Groningen of Drenthe, dan vind je op de uitslagensite een lijst met contactgegevens van andere huisartsen in deze regio met een SOA-spreekuur waar je terecht kunt.

Waarschuw dan ook in elk geval je sekspartners van het laatste half jaar. Dat is misschien best een lastige boodschap, maar zo kunnen zij snel een SOA-test doen en indien nodig ook een gonorroe-behandeling ondergaan. 

 

Gevolgen van gonorroe

Onbehandelde gonorroe kan bij vrouwen via de baarmoeder een ontsteking van de eileiders veroorzaken. Die ontsteking kan zich uitbreiden naar de buikholte. Als de eileiderontsteking niet of te laat wordt behandeld, kan dat leiden tot onvruchtbaarheid of een buitenbaarmoederlijke zwangerschap. Ook tijdens de zwangerschap kun je gonorroe bij de geboorte overdragen aan je baby. Dat risico kan worden voorkomen door de SOA tijdens de zwangerschap goed te behandelen. 

Gonorroe kan bij mannen via de zaadleiders bijbal- en prostaatontsteking veroorzaken. Een gevolg van gonorroe bij zowel mannen als vrouwen is de kans op een ontsteking van het rectum of de mondholte.

 

Gonorroe-behandeling

Een gonorroe-behandeling is vrij eenvoudig en bestaat uit een antibiotica-injectie. In de meeste gevallen helpt deze behandeling je snel van de gonorroe af.

 

Heb je gonorroe, vergeet dan niet om je partner en/of ex-bedpartner(s) van het laatste half jaar te waarschuwen. Dat is misschien best lastig om te doen, maar wel belangrijk! Op die manier kunnen ook zij snel een SOA-test doen en indien nodig zo snel mogelijk een gonorroe-behandeling starten. Bovendien help je daarmee uitbreiding van de ziekte te voorkomen en verklein je het risico zelf opnieuw te worden besmet.

Wees je ervan bewust dat je na de gonorroe-behandeling opnieuw risico loopt op een gonorroe-infectie. Vrij daarom altijd veilig.

 

Na de gonorroe-behandeling

Na een gonorroe-behandeling ben je genezen. Wees je ervan bewust dat je na het begin van de behandeling nog een paar dagen besmettelijk kunt blijven. Wacht daarom gedurende die periode met seks, of doe het veilig en gebruik een condoom. Zo verklein je het risico dat jullie elkaar blijven infecteren.

 

Vergeet niet dat je na een gonorroe-behandeling net zo vatbaar bent voor de gonorroe-bacterie als vóór de behandeling! Veilig vrijen is de enige manier om een nieuwe besmetting te voorkomen.

 

Heb je een gonorroe-behandeling gehad en blijf je klachten houden? Ga dan voor jezelf na wat de oorzaak ervan zou kunnen zijn en bespreek dit met je huisarts.

Overleg met je huisarts of een controleafspraak na je gonorroe-behandeling nodig is. Ben je zwanger? Dan volgt na een aantal weken een controletest.