Chlamydia symptomen

Chlamydia is de meest voorkomende SOA in Nederland en is zeer besmettelijk. Jaarlijks worden ongeveer 60.000 mensen met chlamydia besmet. De SOA wordt veroorzaakt door de bacterie Chlamydia Trachomatis, die zich nestelt in de slijmvliezen van de plasbuis, vagina, baarmoeder, eileider, rectum, anus, ogen en mond. Hierdoor kan er een ontsteking ontstaan in de urinebuis, anus, keel of baarmoedermond. Chlamydia komt zowel bij mannen als bij vrouwen voor.

Twijfel je of je Chlamydia hebt? Laat je dan direct testen.

 

Chlamydia symptomen

Chlamydia geeft niet altijd klachten. Je kunt hierdoor jaren met de infectie rondlopen zonder dat je het weet. 

Vaak merk je het niet dat je chlamydia hebt, daarom is het verstandig om je te laten testen nadat je onveilige seks hebt gehad. Voor een betrouwbaar resultaat moet je drie weken wachten na het onveilige contact-moment.

Let op: In die periode ervoor ben je wel besmettelijk!

Doe de SOA testwijzer om erachter te komen welke test je moet doen.

Hoewel chlamydia niet altijd klachten geeft, zijn er wel aantal chlamydia symptomen die erop kunnen wijzen dat je chlamydia hebt opgelopen. Voor zowel mannen als vrouwen zijn er een aantal verschillende chlamydia-symptomen. Na besmetting duurt het gemiddeld drie weken voordat je chlamydia symptomen ondervindt, maar chlamydia kan dus ook verlopen zonder symptomen. Je kunt de infectie dus gewoon overdragen zonder dat je weet dat je deze SOA hebt. Het is dan ook verstandig altijd alert te blijven en een chlamydia-test te doen als je onveilige seks hebt gehad.

 

De volgende chlamydia symptomen kunnen erop wijzen dat je met de SOA bent besmet:

Symptomen Man Vrouw

Meer of afwijkende vaginale afscheiding

  x

Vaginale bloedingen of pijn tijdens en/of na het vrijen

  x

Branderig of pijnlijk gevoel tijdens het plassen

x x

Bloedingen tussen twee menstruatieperiodes in

  x

Irritatie of jeuk bij de anus, afscheiding bij de ontlasting of diarree

x x

Hevige pijn in de onderbuik met of zonder koorts

  x

Ontsteking in het bekkengebied 

   x

Afscheiding uit de plasbuis (met name in de ochtend)

x  

Pijn in de balzak

x  

 

 

Chlamydia zonder symptomen

Chlamydia kan ook zonder symptomen verlopen. Zo kun je met chlamydia rond blijven lopen zonder dat je het zelf merkt en anderen met de SOA besmetten. Met alleen pijpen of beffen draag je chlamydia zelden over. Een onbehandelde chlamydia kan ernstige gevolgen hebben voor je gezondheid. Onbehandelde chlamydia kan zelfs leiden tot onvruchtbaarheid. Het is dus erg belangrijk om alert te blijven op chlamydia en je te laten testen als je onveilige seks hebt gehad.

 

Chlamydia test

Chlamydia is 100% anoniem te testen via een zelftest. Een test doen heeft pas nut na 3 weken vanaf het moment van de mogelijke besmetting.

Onze chlamydia-zelftest kun je eenvoudig via de webshop bestellen en thuis zelf uitvoeren. De test is volledig betrouwbaar en anoniem. 

We bieden verschillende soorten chlamydia-zelftesten aan. Bij mannen is een urinetest vaak voldoende. Bij vrouwen is een vagina-uitstrijk nodig voor een chlamydia-test. Heb je anale seks gehad, dan is er een chlamydia-test op basis van een anus-uitstrijk. Met een combipakket kun je jezelf op chlamydia en een of meerdere andere SOA’s testen. 

 

Ben je er niet zeker van welke test je moet doen? Doe dan de testwijzer. 

Bestel hier een van onze chlamydiatests:

 

 

 

Hoe werkt een chlamydia-zelftest?

De chlamydia zelftesten zijn 100% anoniem en helemaal betrouwbaar. Bekijk op deze pagina alle stappen van de zelftest. 

 

Positieve uitslag?

Als de uitslag van de test positief is, adviseren wij je contact op te nemen met de huisarts om je te laten behandelen. Dit hoeft niet per se je eigen huisarts zijn. Woon je in Friesland, Groningen of Drenthe, dan vind je op de uitslagensite een lijst met contactgegevens van andere huisartsen in deze regio met een SOA-spreekuur waar je terecht kunt.

Waarschuw dan ook in elk geval je sekspartners van het laatste half jaar. Dat is misschien best een lastige boodschap, maar zo kunnen zij snel een SOA-test doen en indien nodig ook een chlamydia-behandeling ondergaan. 

 

Gevolgen van chlamydia

Bij vrouwen kan chlamydia via de baarmoederhals en de baarmoeder een ontsteking in de eileiders veroorzaken. Dit kan leiden tot onvruchtbaarheid. Ook kan deze SOA leiden tot een ontsteking in de buikholte.

 

Ben je zwanger en heb je chlamydia, dan kan je baby tijdens de bevalling besmet raken. Dit kan leiden tot oogvliesontsteking en longontsteking. Ook kan de baby te vroeg geboren worden en/of een te laag geboortegewicht krijgen. 

 

Bij mannen kan onbehandelde chlamydia bijbalontsteking veroorzaken. Onvruchtbaarheid als gevolg komt bij mannen zelden voor.

 

Behandeling van chlamydia

Chlamydia is goed te behandelen. Een chlamydia-behandeling bestaat uit een antibioticakuur. Heb je een vaste partner, dan is het advies de kuur tegelijkertijd te volgen, omdat je de chlamydia wellicht al op je partner hebt overgebracht en je zo dus opnieuw door hem of haar kunt worden besmet. Maak de chlamydia-behandeling ook altijd af. Lukt het niet om gelijktijdig de kuur te volgen start dan in ieder geval zo snel mogelijk na elkaar.

Tot een week na de behandeling kun je chlamydia nog steeds overdragen. Zorg dus dat je die week geen seksueel contact hebt met een partner.

Belangrijk om te weten: na een chlamydia-behandeling kun je opnieuw met chlamydia worden besmet! Vrij dus altijd veilig om het risico zo klein mogelijk te houden.