Chlamydia-symptomen

Chlamydia is de meest voorkomende SOA in Nederland en is zeer besmettelijk. Deze SOA wordt veroorzaakt door de bacterie Chlamydia Trachomatis die zich in de slijmvliezen nestelt. Chlamydia geeft niet altijd meteen klachten. Wel zijn er een aantal chlamydia-symptomen die erop kunnen wijzen dat je chlamydia hebt opgelopen. Na besmetting duurt het gemiddeld drie weken voordat je chlamydia-symptomen ondervindt, maar chlamydia kan dus ook verlopen zonder symptomen. Je kunt de infectie dus gewoon overdragen zonder dat je weet dat je deze SOA hebt. Het is dan ook verstandig altijd alert te blijven en een chlamydia-test te doen als je onveilige seks hebt gehad.

 

Chlamydia-symptomen bij vrouwen

Ben je een vrouw, dan kunnen de volgende chlamydia-symptomen erop wijzen dat je met de SOA bent besmet:

 

 • Meer of afwijkende vaginale afscheiding
 • Vaginale bloedingen of pijn tijdens en/of na het vrijen
 • Branderig of pijnlijk gevoel tijdens het plassen
 • Bloedingen tussen twee menstruatieperiodes in
 • Irritatie of jeuk bij de anus, afscheiding bij de ontlasting of diarree
 • Hevige pijn in de onderbuik met of zonder koorts
 • Ontsteking in het bekkengebied

 

Heb je last van deze symptomen? Lees dan meer informatie over onze Chlamydia-test!

 

Chlamydia-symptomen bij mannen

Bij mannen kunnen de volgende chlamydia-symptomen wijzen op een infectie met chlamydia:

 

 • Afscheiding uit de plasbuis (met name in de ochtend)
 • Pijnlijk of branderig gevoel tijdens het plassen
 • Pijn in de balzak
 • Irritatie of jeuk bij de anus, afscheiding bij de ontlasting of diarree

 

Heb je last van één of meer van deze chlamydia-symptomen? Lees dan meer informatie over onze Chlamydia-test en bestel 100% anoniem!

 

Chlamydia zonder symptomen

Chlamydia kan ook zonder symptomen verlopen. Zo kun je met chlamydia rond blijven lopen zonder dat je het zelf merkt en anderen met de SOA besmetten. Met alleen pijpen of beffen draag je chlamydia zelden over. Een onbehandelde chlamydia kan ernstige gevolgen hebben voor je gezondheid. Onbehandelde chlamydia kan zelfs leiden tot onvruchtbaarheid. Ook tijdens de zwangerschap heeft de chlamydia-infectie invloed op de gezondheid. De baby kan door de infectie te vroeg geboren worden en/of een te laag geboortegewicht krijgen. Ook kan de infectie overgedragen worden op de baby waardoor een oog-en longontsteking veroorzaakt kan worden. Het is dus erg belangrijk om alert te blijven op chlamydia en je te laten testen als je onveilige seks hebt gehad.

 

Zekerheid bij chlamydia-symptomen

Het is verstandig om een SOA-test te doen bij het ondervinden van chlamydia-symptomen. Als je een of meerdere van de chlamydia-symptomen hebt, betekent het niet per definitie dat je ook chlamydia hebt. Dezelfde verschijnselen kunnen namelijk ook optreden bij andere gezondheidsproblemen. Alleen via een SOA-test krijg je zekerheid of je besmet bent met de SOA of niet. Bij ons kun je betrouwbaar en anoniem een chlamydia-test, een chlamydia zelftest of een andere SOA-zelftest doen.

 

Wijst de test uit dat je inderdaad chlamydia hebt, neem dan contact op met je huisarts voor een chlamydia-behandeling. Chlamydia is vrij eenvoudig te verhelpen met een antibioticakuur. Heb je een vaste partner, dan is het advies de kuur tegelijkertijd te volgen, omdat je de chlamydia wellicht al op je partner hebt overgebracht en je zo dus opnieuw door hem of haar kunt worden besmet. Lees meer informatie op de pagina over chlamydia behandeling.